managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Formule Eén gaat voetballen

Posted by managing21 on september 3rd, 2007

De autosport-pausen Bernie Ecclestone en Flavio Briatore stappen in de voetbalsector. Ecclestone en Briatore hebben daarvoor samen met een aantal andere investeerders de investeringsgroep Sarita Capital opgericht. Daarmee hebben ze aangekondigd de Britse voetbalclub Queens Park Rangers te willen kopen. Met de overname zou een bedrag van 14 miljoen pond zijn gemoeid. Daarvan wordt 1 miljoen pond betaald, terwijl Sarita ook 13 miljoen pond aan schulden van de club zal betalen.

Queens Park Rangers heeft op dit ogenblik een schuldenlast van 29 miljoen pond en heeft de voorbije tien jaar doorgebracht in de tweede klasse van de Britse voetbalcompetitie. Het bestuur van de club heeft de aandeelhouders aangeraden om het bod van Ecclestone en Briatore te aanvaarden. De club hoopt met de nodige steun opnieuw met zijn vroegere successen te kunnen aanknopen. Ecclestone was eerst geïnteresseerd om te investeren in voetbalclub Arsenal, maar Ecclestone wist hem te overtuigen om voor Queens Park Rangers te kiezen.

“Met het juiste management en de nodige financiële inkomsten van de media – vooral uitzendrechten voor televisie – is er niet veel nodig om Queens Park Rangers weer opnieuw op een hoger niveau te tillen,” aldus beleggingsspecialisten van BGC Partners. “Briatore en Ecclestone gaan trouwens alleen maar voor het allerbeste.” Bernie Ecclestone is de grote baas van de Formule Eén, terwijl Flavio Briatore teammanager is van het Renault-team dat in de Formule Eén uitkomt.

Er is blijkbaar een wederzijdse aantrekkingskracht tussen de autosport en het voetbal. Inmiddels is immers ook de Superleague Formula, een project dat eerder dit jaar werd aangekondigd. Daarbij geven beroemde voetbalclubs licenties aan raceteams om onder hun naam te rijden. Een eerste wedstrijd is aangekondigd door augustus volgend jaar. Tot de deelnemende clubs behoren onder meer PSV Eindhoven, AC Milan, Olympiacos Athene, FC Porto en RSCA Anderlecht.