managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Spyker-team in Indische handen

Posted by managing21 on september 3rd, 2007

Het formule Eén-team van de Nederlandse autoconstructeur Spyker komt in Indische handen. Het team wordt immers overgenomen door een consortium van de Indiase miljardair Vijay Mallya en de familiegroep rond de Nederlander Michiel Mol, gewezen bestuursvoorzitter van het team, aangekondigd. Met de overname is een bedrag van 80 miljoen euro gemoeid. Het contract moet echter nog wel worden ondertekend.

Het is volgens het Nederlandse persbureau nog onduidelijk of het raceteam de rest van het seizoen in de huidige bezetting zal afmaken, al is dat wel de verwachting. Spyker, producent van luxe sportwagens, kampt met schulden en heeft geld nodig om investeringen te doen. Spyker maakte het eerste half jaar een nettoverlies van 29,9 miljoen euro. Een verkoop van het raceteam was de beste manier om de zware schuldenlast af te bouwen.

Spyker kocht het raceteam een jaar geleden voor 77,8 miljoen euro van het Britse Midland. Michiel Mol stapte in augustus op als hoogste baas van Spyker. Hij liet weten mogelijk een bod uit te brengen op het team, waarvan hij zelf directeur is. Met de overname zetten de groep de betrokkenheid van Nederland in Formule Eén volgens hem verder. Met de middelen die Vijay Mallya met zijn Indiase partners meebrengt, heeft het raceteam volgens Mols een zeer mooie toekomst.