managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Carlsberg op weg naar overname

Posted by managing21 on september 3rd, 2007

De Deense brouwgroep Carlsberg heeft Jorgen Buhl Rasmussen als nieuwe topman aangeduid. Daardoor wordt volgens analisten ook de weg vrijgemaakt van een overnamebod op de Britse concurrent Scottish & Newcastle. Door de fusie zou de nieuwe groep de vijfde grootste brouwer van de wereld worden. Bovendien hebben de twee groepen geografisch een aantal gezamenlijke belangen. Door de fusie zou het Belgische Alken-Maes, nu eigendom van Scottish & Newcastle, in Deense handen komen.

Jorgen Buhl Rasmussen (52) volgt Nils Anderson (49) op. Die wordt topman van de rederij A.P. Moeller-Maersk. Zelf ontkent Rasmussen dat zijn benoeming iets te maken heeft met een mogelijke overname van Scottish & Newcastle, maar Anderson wees op de samenwerking tussen de twee groep in hun Oost-Europese joint-venture Baltic Beverages Holding (BBH). “Een fusie met Scottish & Newcastle zou veel voordelen hebben, vooral vanuit het kader van Baltic Beverages Holding,” stelde hij.

Rasmussen was de voorbije achttien maanden actief binnen de Oost-Europese activiteiten van Carlsberg. Dat is voor de analisten het bewijs hoeveel belang de Deense brouwer hecht aan zijn Oost-Europese activiteiten. Vooral op het gebied van schaalgrootte zou een fusie van groot belang zijn. Daardoor zou een brouwgroep gevormd worden die de vijfde grootste van de hele wereld zou worden. Bovendien zijn de twee brouwgroepen ook geografisch complementair.

Rasmussen was voordien actief bij Gillette, Duracell, Master Foods en Lagerman.