managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 4th, 2007

Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé neemt de Zwitserse mineraalwaterproducent Sources Minérales Henniez over. De totale waarde van de transactie bedraagt ongeveer 94 miljoen euro. Henniez produceert onder meer bronwater onder het merk Cristalp Fontaine. Ook heeft het familiebedrijf een samenwerkingsverband voor de productie van vruchtensap. Nestlé neemt in eerste instantie een belang van bijna 62 procent in Henniez over van de familie Rouge, de grootaandeelhouder. Vervolgens wil Nestlé een publiekelijk bod uitbrengen op de overige aandelen. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de kartelautoriteiten. Henniez wordt ondergebracht bij de divisie Nestlé Waters. Henniez telt meer dan 270 werknemers en boekte vorig jaar een omzet van 152 miljoen frank. Nestlé krijgt door de acquisitie een aandeel op de Zwitserse bronwatermarkt van bijna 25 procent.

De Franse groep PSA Peugeot Citroen wil tegen 2015 de meest rendabele autobouwer van Europa worden. Dat blijkt uit het nieuwe strategisch plan voor de periode 2010-2015 van voorzitter Christian Streiff. PSA heeft enkele minder goede jaren achter de rug, met dalende verkopen en verlies van marktaandeel in Europa. Streiff wil het tij keren en tegen 2010 weer op groei zitten. Tegelijk moet ook de rendabiliteit omhoog. In 2010 wil de groep meer dan 4 miljoen wagens verkopen en zijn positie als nummer één inzake milieuvriendelijke wagens verstevigen. Om dit te bereiken moet de kwaliteit van de producten verder omhoog’. In de periode 2007-2010 zijn 29 lanceringen voorzien in Europa. De groep wil ook de gemiddelde leeftijd van de modellen verlagen tot 3 jaar. Tegen 2010 wil PSA 300.000 wagens extra verkopen in Europa.

BitTorrent is wereldwijd het meest populaire P2P netwerk. Het uitwisselingsnetwerk is goed voor 50 tot 75 procent van al het P2P verkeer. Daarmee laat het concurrent eDonkey ver achter zich. Dit blijkt uit het jaarlijkse P2P onderzoek van het Duitse bureau Ipoque. In het onderzoek van 2006 was zichtbaar dat BitTorrent eDonkey langzaam voorbij ging. Inmiddels valt het gebruik van eDonkey in het niet bij dat van BitTorrent. eDonkey laat regionaal heel verschillende populariteitscijfers zien met een marktaandeel dat verschilt van 5 tot 50 procent. In bepaalde regio’s rukken andere protocollen op. Zo heeft in de Baltische Staten DirectConnect een marktaandeel van circa 30 procent. Van al het internetverkeer is maar liefst 50 tot 90 procent gerelateerd aan P2P. Ook streaming mediadiensten als YouTube en Megaupload zijn verantwoordelijk voor het steeds drukker wordende internetverkeer.

Vrouwen met grotere maten vinden het lastig om zich sexy en vrouwelijk te kleden. Mode voor grote maten is vaak ouderwets en truttig, het shoppen kost daardoor meer tijd en het is nog duurder ook. Dat blijkt uit een onderzoek onder 3000 vrouwen met een maatje meer van postorderbedrijf Neckermann.com. Ruim 60 procent van de ondervraagde vrouwen vanaf maat 44 vindt zichzelf modebewust en besteedt veel aandacht aan het uiterlijk. Ongeveer 65 procent shopt vooral via postorder, en 54 procent op internet. Een op de drie vrouwen koopt zo vooral lingerie en badkleding. Vrouwen met een maatje meer gaven verder aan niet te zitten wachten op de terugkeer van de legging, de triangelbikini, superhoge hakken en minirokjes. Ruim de helft wil dat modeontwerpers meer rekening houden met vrouwelijke vormen.

Volvo levert begin volgend jaar als eerste autofabrikant een systeem dat dronken rijden voorkomt. Het systeem, met de naam Alcoguard, gaat ongeveer 900 euro kosten en is gebaseerd op het elektronische blaaspijpje zoals de politie dat bij alcoholcontroles gebruikt. In dit geval is het gekoppeld aan de computer die de werking van de automotor bestuurt. Zodra de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in de adem wordt overschreden, weigert de motor te starten. De fabrikant verwacht volgend jaar 2000 Alcoguards te verkopen, vooral aan bedrijven, taxiondernemingen en overheden. De ondernemers kunnen hiermee voorkomen dat het personeel met een slok op achter het stuur stapt. Het systeem kan nooit voorkomen dat iemand met te veel alcohol gaat rijden. De bestuurder kan altijd een nuchtere collega of vriend vragen om in zijn plaats te blazen.

De IJslandse grootaandeelhouder Marel heeft zijn belang in het Nederlandse industrieconcern Stork met 10 procent uitgebreid tot 43,3 procent. Daarmee kan Marel in zijn eentje het bod van het Britse Candover tegenhouden. Door het grote belang van de IJslanders wordt het lastig voor de Britse investeringsmaatschappij om zijn bod gestand te doen, omdat het de vereiste 65 procent van de aandelen niet kan krijgen. Alleen met instemming van Stork mag Candover ook genoegen nemen met 51 procent van de aandelen. Marel vergrootte zijn aandeel naar eigen zeggen omdat Candover ermee gedreigd heeft uitrookmechanismen te gebruiken tegen minderheidsaandeelhouders. In theorie heeft Candover nog tot begin volgende maand tijd om een bod te doen, maar analisten achten het niet uitgesloten dat het Britse bedrijf zich uit de strijd om Stork zal terugtrekken.

Als het aan de Europese Commissie ligt, mogen vissers uit Denemarken, Duitsland en Zweden volgend jaar veel minder kabeljauw vangen in het westelijk deel van de Baltische Zee. De Europese Commissie wil de totaal toegestane hoeveelheid gevangen kabeljauw in het gebied met één derde verminderen. In de Oostelijke Baltische Zee mag een kwart minder worden gevangen. De EU-landen onderhandelen in oktober over de voorstellen. De Commissie maakt zich zorgen over de kabeljauwstand. In het westen van de Baltische Zee is de stand erg teruggelopen en nu zelfs slechter dan in het oostelijke deel. Met de haring in dit gebied gaat het wel beter. De visquota voor haring mogen met 11 procent omhoog. De Europese Commissie had in juni nog de noodklok geluid over de visstand in Europa. De vangsthoeveelheden liggen 42 tot 57 procent boven wat wetenschappers aanbevelen.

Het Britse HSBC, de grootste bank van Europa, neemt een belang van 51 procent in Korea Exchange Bank, de zesde grootste bank van Zuid-Korea. HSBC betaalt 6,3 miljard dollar (4,6 miljard euro) voor het meerderheidsbelang. HSBC neemt het belang in Korea Exchange over van het Amerikaanse private-equityfonds Lone Star. Daarmee lijkt het HSBC na twee mislukte pogingen toch te lukken een steviger voet aan de grond te krijgen in Zuid-Korea. De Britse bank moest eerder lijdzaam toekijken hoe concurrenten Standard Chartered en Citigroup zich versterkten op de snel groeiende Koreaanse markt. De overname moet wel nog goedgekeurd worden door de Koreaanse overheid. Aangezien er een onderzoek loopt naar de manier waarop Lone Star Korea Exchange verwierf, komt er mogelijk slechts een voorwaardelijk fiat.

De Duitse bank IKB Deutsche Industriebank verwacht dit jaar een verlies van ruim 700 miljoen euro als gevolg van de Amerikaanse hypotheekcrisis. De bank gaat zich terugplooien op de kernactiviteiten en wordt daardoor mogelijk een overnameprooi. IKB was het eerste Duitse slachtoffer van de kredietcrisis. Alleen een reddingspakket ter waarde van 8 miljard euro van overheidsbank KfW en andere Duitse banken hield IKB drijvende. Gisteren maakte topman Günther Bräunig bekend dat zijn bank ondanks het reddingspakket in het lopende boekhoudjaar 700 miljoen euro verlies gaat lijden. In het vorige begrotingsjaar, dat eind maart 2007 werd afgesloten, boekte IKB nog een winst van 180 miljoen euro. IKB maakte ook bekend dat het zich gaat terugplooien op zijn kernactiviteiten, namelijk het bankieren voor kleine en middelgrote Duitse ondernemingen.

De Europese Commissie heeft beslist om in beroep te gaan tegen de uitspraak van het Europese Gerecht van Eerste Aanleg in Luxemburg over de samenwerking tussen de diamantreuzen De Beers en Alrosa. De Europese rechtbank had in juli geoordeeld dat het Zuid-Afrikaanse De Beers toch diamanten van het Russische Alrosa op de markt mag brengen. Die uitspraak ging echter regelrecht in tegen de beslissing van de Europese Commissie die vanaf 2009 een einde zou maken aan de samenwerking. Alrosa maakte de zaak aanhangig en kreeg daarbij ook het gelijk van de rechter. Niet alleen was er het verwijt dat het om een disproportionele maatregel ging. Er was ook de vaststelling dat Alrosa niet door de Europese Commissie werd gehoord. Het contract tussen De Beers en Alrosa heeft een waarde van 800 miljoen dollar per jaar.

Meer Nieuws