managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Wifi-stadsnetwerken zijn te duur

Posted by managing21 on september 4th, 2007

Verschillende Amerikaanse steden zien alsnog af van de aanleg van draadloos internet binnen hun gemeentegrenzen. De aanloopkosten blijken zo hoog en de gebruikersaantallen zo laag, dat het een stuk minder interessant wordt. Onderzoek toont dat slechts 1 tot 2 procent van de Amerikaanse stedelingen inlogt op een dergelijk WiFi-netwerk, terwijl 10 tot 25 procent werd verwacht.

Onlangs besloten de steden San Francisco, St. Louis en Chicago hun plannen voor de aanleg van een draadloos netwerk in de binnenstad te bevriezen. Voordien waren ze nochtans grote voorstanders van het concept. De aanbieders van WiFi schrikken terug van de initiële kosten, die veel hoger blijken dan eerder werd aangenomen. In de Verenigde Staten zijn al meer gemeenten die stedelijke WiFi aan de kant schoven.

Veel van de Amerikaanse plannen dreigen nu te sneuvelen doordat ze te rooskleurig waren voorgesteld. Zo boden sommige WiFi-aanbieders de gemeenten aan om alle kosten voor de aanleg en onderhoud op zich te nemen. Nu krabbelen ze daar van terug omdat die kosten veel hoger blijken te worden dan destijds verwacht en de projecten dus niet commercieel haalbaar. Er is veel meer WiFi-zendapparatuur nodig om ook binnenshuis voldoende dekking te garanderen.

In Europa zijn veel steden nog druk bezig met de ontwikkeling van een al dan niet gratis toegankelijk draadloos netwerk. Zo ging in het financiële district van London, volgens eigen zeggen, eerder deze maand ’s werelds meest geavanceerde netwerk van start. Het plan is om uiteindelijk heel Londen van WiFi te voorzien.