managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 5th, 2007

De Eurostar, de hogesnelheidstrein die België en Frankrijk verbindt met de Britse hoofdstad Londen, heeft het traject Parijs-Londen afgelegd in een recordreistijd van twee uur en drie minuten. Het traject naar Londen is 492 kilometer lang. De trein reed 300 kilometer per uur tussen de Kanaaltunnel en Saint Pancras International op High Speed 1, de eerste hogesnelheidslijn in Groot-Brittannië. Die is 109 kilometer lang en loopt van de Kanaaltunnel bij Folkstone tot Saint Pancras International, in hartje Londen. De lijn loopt langs de stations Ashford International en Ebbsfleet International in Kent. De reis duurde in totaal 2 uur, 3 minuten en 39 seconden. Dat is minder dan gepland. De trein moest het traject normaal gezien afleggen in 2 uur en 15 minuten. Dat is twintig minuten korter dan momenteel. Het traject Brussel-Londen zal nog 1.51 uur duren in plaats van 2.11 uur.

Van de twintigduizend banen die het Nederlands-Britse was- en voedingsmiddelenconcern Unilever wereldwijd wil schrappen, zullen er zo’n tien- tot twaalfduizend in Europa sneuvelen. Dat heeft een vakbondsbron gemeld. Eerder raakte al bekend dat in België zeker 200 banen verdwijnen. Unilever kondigde begin augustus een groot herstructureringsplan aan waarbij wereldwijd twintigduizend banen moesten verdwijnen. Hoewel toen al duidelijk was dat vooral Europa zwaar in de klappen zou delen, heeft een anonieme vakbondsbron nu pas cijfers gegeven. Dat gebeurde naar aanleiding van een vergadering tussen de directie van Unilever en de Europese ondernemingsraad. Het zou gaan om tien- tot twaalfduizend banen of één vierde van het Europese personeelsbestand. Er zouden volgens de vakbonden 20 tot 25 fabrieken in Europa geherstructureerd of gesloten worden.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel roept voor de derde keer deze zomer accessoires terug die bij de populaire pop Barbie horen. De nieuwe terugroepactie van Mattel heeft wereldwijd betrekking op elf items. In totaal gaat het om 844.000 producten, waarvan 12.219 voor België. Zeven toebehoren van Barbie – in totaal 675.000 stuks – kunnen mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid van kinderen wegens een te hoog loodgehalte. De terugroeping bevat ook een muziekinstrument en een trein voor peuters. Deze maatregel betreft zo’n 100.000 stuks speelgoed. De terugroepactie is het resultaat van voortdurend onderzoek dat Mattel uitvoert op haar speelgoed bij fabrikanten in China. De voorbije weken werd tot twee keer toe speelgoed teruggevraagd en elke keer omwille van een te hoog loodgehalte. Er werd niet gemeld ook de productie ook dit keer afkomstig was uit China.

Wereldwijd zijn er 2,6 miljard mensen die mobiel bellen en 1,13 miljard mensen die toegang hebben tot internet. Dat hzr het VN-agentschap International Telecommunication Union (ITU) laten weten. Sinds 2000 is het aantal gsm’s in de wereld meer dan verdrievoudigd. Toen waren er wereldwijd maar 800 miljoen mobiele bellers. In het totaal bezitten nu vier miljard mensen een mobiel of vast telefoontoestel. Tussen eind 2004 en eind 2006 werden een miljard nieuwe mobieltjes in gebruik genomen. In de eerste zes maanden van dit jaar werden in China en India alleen al 200 miljoen gsm’s aangeschaft (87 miljoen in China, 110 miljoen in India). De penetratiegraad van de mobiele telefoon is 86 procent in de geïndustrialiseerde landen, 34 procent in de ontwikkelingslanden en 8 procent in de minst ontwikkelde landen, aldus het rapport.

Het Duitse Gerolsteiner zet eind dit jaar een punt achter zijn wielersponsoring. Het mineraalwaterconcern was sinds 1998 actief in de wielersport en investeerde jaarlijks naar schatting 9 miljoen euro in het wielrennen. Het bestuur van Gerolsteiner begon te twijfelen over het engagement van het bedrijf, na de dopingschandalen van de voorbije maanden. Niemand van de renners van Gerolsteiner raakte daar in betrokken, maar twee van zijn sportdirecteurs, Udo Bölts en Christian Henn, bekenden wel dat ze in de jaren negentig doping gebruikten toen ze zelf nog voor Telekom reden. Gerolsteiner is na Discovery Channel en Unibet.com al de derde ProTour-ploeg die opgedoekt wordt. Manager Hans-Michael Holczer moet nu op zoek naar een nieuwe sponsor voor volgend jaar. Het door dopingschandalen geteisterde T-Mobile besliste eerder zijn engagement wel verder te zetten.

In de top twintig van grootste bedrijven volgens beurswaarde, prijken al zes Chinese bedrijven. De grootste bank ter wereld, ICBC, heeft onlangs Microsoft van de derde plaats verdrongen, terwijl China Mobile en PetroChina de Amerikaanse softwarereus al op de hielen zit. De top twintig is met negen vertegenwoordigers nog overwegend Amerikaans. Bovendien steekt het oliebedrijf ExxonMobil er met een beurswaarde van 350 miljard euro nog boven de rest uit. Maar de dominantie van Wall Street daalt zienderogen. Begin 2004 kleurde de top tien nagenoeg volledig Amerikaans en was er van een Chinees bedrijf geen spoor te bekennen. De Bel20-aandelen prijken een eind verder in het klassement. Brouwer InBev staat als grootste Belgische aandeel op een 174ste plaats. Het onttroonde onlangs Fortis als Belgisch marktleider.

De Australische zakenman Julian Hayward heeft 70.000 euro betaald voor twee tickets voor de eerste commerciële vlucht van de Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Hayward kocht de tickets op de veiligsite eBay en vliegt op 25 oktober in first class van Signapore naar Sydney. De veiling loopt nog tot 10 september en tot nu toe gingen er al meer dan 100 van de 471 tickets de deur uit voor een recordbedrag van ongeveer 300.000 euro. Het geld wordt weggeschonken aan goede doelen, zoals Artsen Zonder Grenzen. Op 15 oktober wordt de eerste A380 overhandigd aan Signapore Airlines tijdens een plechtigheid in Toulouse. Het vliegtuig telt 471 plaatsen, verdeeld over drie klassen. De dubbeldekkerversie, in een andere uitvoering, kan 800 passagiers vervoeren. Oorspronkelijk zou SIA de eerste A380 begin vorig jaar in ontvangst nemen.

Anglo American, het grootste mijnbedrijf in Zuid-Afrika tijdens de blanke overheersing, gaat akkoord om een deel van zijn platinadivisie te verkopen aan zwarte investeerders. Het is een laatste grote stap van het concern om te voldoen aan de wetgeving die de ongelijkheden van de apartheid wil wegwerken. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Het zou gaan om een verkoop van 1,13 miljard euro. Volgens de Zuid-Afrikaanse wet moeten mijnbedrijven in het land tegen 2014 ten minste 26 procent van hun activa verkopen aan zwarte investeerders, om de discriminatie ten tijde van de apartheid goed te maken. Eerder al verkocht Anglo American ook al participaties in zijn steenkool-, papier- en diamanttakken. Alle platiniummijnen van Anglo American zijn gevestigd in Zuid-Afrika en vertegenwoordigen samen 78 procent van de wereldvoorraad.

Bayer schrapt zijn notering op de effectenbeurs in New York. Het Duitse farmacie- en chemieconcern wil daarmee jaarlijks ongeveer 15 miljoen euro besparen. Volgens Bayer wordt de handel in zogeheten American Depository Shares aan de New York Stock Exchange eind deze maand of begin oktober stilgelegd. Ook wil Bayer zijn inschrijving bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC beëindigen. Volgens de financieel directeur van Bayer blijft de transparantie van de financiële resultaten op een hoog niveau, waarmee Bayer aan de eisen van internationale investeerders blijft voldoen. Bayer volgt het voorbeeld van andere Europese bedrijven die zich hebben teruggetrokken van de beurs in New York. Zo beëindigden onder meer het Duitse chemieconcern BASF, het Franse levensmiddelenbedrijf Danone en de Zweedse truckbouwer Volvo hun beursnoteringen in New York.

Het Duitse elektroconcern Siemens wordt geconfronteerd met een nieuwe verdenking van corruptie in China. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigde een bericht over de corruptie in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung (SZ), waaruit blijkt dat de Chinese anticorruptie-instanties een mogelijke verwikkeling van het concern onderzoeken bij een geval van omkoping in een ziekenhuis in de noordoostelijke provincie Jilin. De politie heeft een Chinese medewerkster van Siemens tijdelijk opgepakt en verhoord. Ze zou ondertussen opnieuw vrijgelaten en voorlopig geschorst zijn bij Siemens. Over de precieze inhoud en de omvang van de beschuldiging wilde de woordvoerder niets kwijt. Er lopen in verscheidene landen corruptie-onderzoeken tegen het Duitse conglomeraat. In totaal zou het daarbij gaan om een dubieus bedrag van 420 miljoen euro.

Meer Nieuws