managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa kiest voor plasma-technologie

Posted by managing21 on september 5th, 2007

Europese televisiekijkers geven de voorkeur aan de plasma-technologie boven LCD-televisieschermen. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Synovate bij televisiekijkers in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Daarbij wordt opgemerkt dat de consument van oordeel is dat beide technologieën een even goede beeldkwaliteit geven, maar wanneer ze de toestellen eerst kunnen uittesten, in een grote meerderheid kiezen voor plasma.

Voor ze naar de toestellen hadden gekeken, gaf 52 procent van de ondervraagden de voorkeur aan plasma-schermen, maar wanneer ze de beelden hadden bekeken steeg het aantal plasma-liefhebbers tot 61 procent. “Op het gebied van contrast steeg de voorkeur van plasma van 36 procent naar 53 procent en op het gebied van zwartwaarden zelfs van 36 procent naar 70 procent,” aldus het magazine The Register.

De twee technologieën werden door de consumenten bekeken op het gebied van reactiesnelheid, resolutie, scherpte, beelddiepte, kijkrichting, contrast, kleur en zwartwaarden. De onderzoekers voeren er aan toe dat de plasma-technologie niet op alle vlakken als superieur werd beschouwd. Bovendien bleek op een aantal individuele kenmerken ook de voorkeur voor de LCD-technologie omhoog te gaan na het bekijken van de beelden.

Het onderzoek werd betaald door Panasonic, Pioneer en Hitachi, producenten van plasma-televisie, hoewel Panasonic en Hitachi ook LCD-producten aanbiedt.