managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Autosector haalt uitstootdoelstellingen niet

Posted by managing21 on september 5th, 2007

De auto’s die vorig jaar in de Europese Unie zijn verkocht, stoten amper minder koolstofdioxide uit. Dat blijkt uit cijfers van de Europese milieubeweging Transport and Environment. De daling betrof slechts 0,7 procent op één jaar tijd. Dat is bijzonder weinig vergeleken met de voorgaande jaren. Daardoor dreigt de autosector volgens de organisatie zijn Europese doelstellingen niet te zullen halen.

De Europese auto’s die vorig jaar werden verkocht, stoten gemiddeld 160 gram koolstofdioxide per kilometer uit. Dat is een halve gram minder dan een jaar eerder. Japanse modellen komen uit op 161 gram en Koreaanse wagens op 164 gram. “De fabrikanten missen vrijwel zeker de uitstootdoelstelling werden afgesproken met de Europese Unie,” aldus manager Aat Peterse van Transport and Environment.

Afspraak met de Europese Unie was dat de uitstoot tegen 2008 zou dalen tot gemiddeld 140 gram per kilometer. “’De fabrikanten hebben zich tot dusver toegelegd op het maken van grote, brandstofslurpende wagens,” aldus nog Peterse. “Het resultaat spreekt dan ook voor zich.” De Europese Unie heeft onlangs bepaald dat auto’s in 2012 hooguit 120 gram koolstofdioxide mogen uitstoten.