managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Zonnestroom levert zes miljoen banen op

Posted by managing21 on september 5th, 2007

In 2030 kan zonnestroom wereldwijd meer dan 3,5 miljard mensen in hun stroombehoefte voorzien, meer dan zes miljoen banen opleveren en de jaarlijkse uitstoot van 300 kolencentrales voorkomen. Dit zijn enkele conclusies uit het rapport ‘Solar Generation IV’ van Greenpeace en de de Europese Photovoltaic Industry Association (EPIA). Ze roepen de overheden dan ook op meer te investeren in zonnestroom

Het rapport stelt dat zonnestroom een enorme potentie heeft. Door het inschakelen van zonnestroom kan tegen 2030 een jaarlijkse reductie van de uitstoot van koolstofdioxide van meer dan één miljard ton worden gerealiseerd. Dat staat gelijk met de uitstoot van driehonderd steenkolencentrales. Sinds 1998 groeit het aantal geïnstalleerde zonnepanelen jaarlijks wereldwijd gemiddeld met meer dan 35 procent.

Voor 2007 voorspelt het rapport zelfs een groei van meer dan 48 procent. Maar niet alleen het milieu is gebaat bij het gebruik van zonnestroom. Ook de tewerkstelling kan volgens het rapport door gestimuleerd worden. Daarbij wordt onder meer verwezen naar Duitsland., waar de zonnestroom door de overheid consequent wordt gesteund. Inmiddels komt een kwart van de wereldwijd geinstalleerde zonnepanelen uit Duitsland.