managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China blijft azen op koper

Posted by managing21 on september 6th, 2007

Minmetals, het grootste metaalbedrijf van China, gaat in de toekomst meer koper invoeren om aan de groeiende behoefte van de Chinese economie tegemoet te komen. Daarnaast zoekt het bedrijf in China zelf ook naar meer ijzererts en wolfraam. Maar Minmetals-topman Song Yufang stelt echter dat de hoge grondstofprijzen dergelijke aankopen heel kostelijk maken. Het is vooral de grote vraag in China die de prijzen op de wereldmarkten de hoogte hebben ingejaagd.

Minmetals was tot nu toe een zuivere handelaar in metalen, maar gaat in de toekomst ook investeren in de ontginning van ruwe grondstoffen. Twee jaar geleden tekende Minmetals een overeenkomst met Codelco, de grootste koperproducent van de wereld, om te investeren in Chileense mijnen. Daarbij zou Minmetals 57.000 ton koper per jaar ontvangen. Het contract loopt over een periode van vijftien jaar. Het Chinese bedrijf kreeg ook een optie om 25 procent te verwerven van de Chileens Gaby-mijn.

Door de gestegen koperprijzen zou het voor Minmetals echter financieel moeilijker worden om in die Gaby-mijn te investeren. De koperprijs is op de Londense beurs dit jaar al met 14 procent gestegen tot 7.235 dollar per ton. De prijzen van ijzererts zullen het volgende jaar wellicht met 35 procent stijgen. Minmetals Development Corporation realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 50,58 miljoen dollar. Dat is een stijging met 87,62 procent.