managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Britse pubs berekenen verlies na slechte zomer

Posted by managing21 on september 6th, 2007

Punch Taverns, de grootste pubketen van Groot-Brittanië, zegt dit jaar wellicht acht miljoen pond minder winst te zullen boeken dan vorig jaar. Oorzaak is volgens de keten het abnormaal slechte weer tijdens de voorbije zomer. In totaal moest de keten 160 dossiers opstellen voor pubs die door de overvloedige regens en de overstroming schade hadden gelegen. Punch Taverns heeft 8.448 pubs in zijn bezit. De Britse zomer van dit jaar was de natste sinds de metingen in 1914 werden opgestart.

“Punch Taverns verwacht dit jaar een winst te zullen boeken van 286,6 miljoen pond,” meldt de Britse krant The Times. Dat is twee procent minder dan vorig jaar. “Pubs met een groot terras verliezen de helft van hun omzet wanneer het regent,” voerde Punch-topman Giles Thorley daarbij aan. Een aantal pubs moesten omwille van beschadigingen gesloten worden, terwijl anderen de deuren moesten sluiten omdat ze geen water hadden. In totaal zou de pubgroep door het slechte weer ook één miljoen pond onverzekerbare schade hebben opgelopen.

Ook Scottish & Newcastle en de Ierse drankengroep C&C maakten eerder eveneens al gewag van tegenvallende resultaten door de slechte weersomstandigheden. Van het rookverbod, dat in Groot-Brittannië op 1 juli werd ingevoerd, zegt Punch Taverns daarentegen weinig last te hebben. Maar Thorley voegde daar wel aan toe dat er tot de herfst of de winter zal moeten gewacht worden vooraleer er meer duidelijkheid is over de impact van de maatregel.