managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Air Liquide heeft grootste waterstoffabriek van Rusland

Posted by managing21 on september 6th, 2007

Air Liquide Severstal heeft de grootste Russische installatie van waterstofproductie in gebruik genomen. Het complex ligt op de métallurgiesite van Tcherepovets, de de Vologda-regio tussen Mokou en Sint-Petersburg. Air Liquide Severstal is een joint-venture van het Franse Air Liquide en staalproducent Severstal. De joint-venture werd opgericht in 2005 en moet vooral zuurstof, maar ook argon en stikstof leveren aan de staalfabriek van Severstal. Het surplus gaat naar de Russische industriële markt.

Met de investering is een bedrag gemoeid van 100 miljoen euro. De nieuwe eenheid draagt naar eigen zeggen ook bij tegen het broeikaseffect en zou jaarlijks 50.000 ton besparen op de uitstoot van koolstofdioxide. Dat is gelijk aan de uitstoot van een stad met 10.000 inwoners. “Volgens Severstal-topman Anatoly Kruchinin vormt dit project de eerste realisatie van een groot investeringsplan bij de Russische staalproducent,” aldus het magazine Journal du Net. “Air Liquide zegt met het project zijn positie op de Russische markt te verstevigen.”

Air Liquide zegt in Rusland in totaal twaalf tot vijftien projecten op stapel te hebben. Het Franse bedrijf heeft ook in het Italiaanse Priolo Gargallo een nieuwe waterstoffabriek gebouwd. Daarmee is een bedrag van 45 miljoen euro gemoeid. De nieuwe installatie ligt op de site van de raffinaderij Erg Med en moet jaarlijks 220 miljoen kubieke meter waterstof produceren. De productie is bedoeld voor de raffinaderijen van Erg Med en ExxonMobil. De waterstof moet gebruikt worden om de hoeveelheid zwavel in de verwerkte olie te verminderen.