managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Virgin Galactic stelt ruimtehaven voor

Posted by managing21 on september 6th, 2007

Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van Richard Branson, heeft het ontwerp getoond van zijn ruimtehaven Spaceport America in de Mojave-woestijn in de Amerikaanse staat New Mexico. Het ontwerp is van de hand van de Britse architect Norman Fosters en ingenieurs van van het Amerikaanse URS. Zij haalden het van elf andere inzendingen. De ruimtehaven zal 198 miljoen dollar kosten. Vanop Spaceport America zullen commerciële vluchten tot op 100 kilometer hoogte gelanceerd worden.

Het ontwerp van Foster-URS heeft naar eigen zeggen bijzonder veel aandacht besteed aan de impact op het milieu en de omgeving van de Mojave-woestijn. Zo werd het complex diep in de grond ingebouwd, zodat zijn profiel boven de woestijn beperkt zal blijven. De ruimtehaven is ook energievriendelijk, want de plannen voorzien dat twee grote vleugels van het complex zullen worden gevuld met rotsblokken om de lucht in de gebouwen af te koelen.

Ruimtetoeristen zullen met de vluchten van Virgin Galactic vijf minuten lang van gewichtloosheid kunnen genieten en de aarde kunnen bekijken zoals ook astronauten ze te zien krijgen. Virgin Galactic werkt samen met Burt Rutan, één van de bekendse ruimtevaart-ontwerpers van de wereld en geestelijke vader van het SpaceShipTwo, waarmee het bedrijf van Richard Branson zijn ruimtevluchten zal beginnen. Het toestel biedt plaats aan acht inzittenden. Een ticket kost 200.000 dollar.

De ruimtehaven wordt eigendom van de New Mexico Spaceport Authority (NMSA), die er ook zijn hoofdkwartier zal vestigen. Tachtig procent van het complex zal echter door Virgin Galactic worden gehuurd. Foto’s over de ruimtehaven kunnen bekeken worden op http://spaceportamerica.com/photo-gallery.