managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

ICT-professionelen moeten meer carrièreplanning doen

Posted by managing21 on september 7th, 2007

ICT-professionelen kiezen niet altijd bewust voor hun eerste baan. Op die manier lopen ze echter het gevaar vast te blijven hangen, want wisselen op latere leeftijd is nog niet zo makkelijk. Volgens het Nederlandse adviesbureau Procam worden starters immers vaak gek gemaakt door de markt en vaak niet goed nadenken in welke functie en welke sector ze willen werken.

Volgens Procam weet bijna driekwart van de ICT-studenten niet wat ze willen doen na hun studie, ook nadat ze de opleiding verlaten hebben. Het gevolg is dat de starter uiteindelijk blijft hangen in een baan die hij eigenlijk niet leuk vindt. “Adviesbureau’s begeleiden dan ook veel mensen die bezig zijn met hun tweede stap en merken daarbij op dat er vaak niet is nagedacht over de eerste baan,” aldus het magazine Computable.

Het veranderen van baan is echter niet altijd voor de hand liggend. “Ze zijn opgesloten in een gouden kooi,” stipt Procam aan. “Ze hebben een huis met hypotheek en kinderen. Als ze wisselen ontwrichten ze hun hele gezin. Bij een overstap moet er dikwijls een gedeelte van het salaris ingeleverd worden. Het gaat volgens adviesbureau’s weliswaar niet om een halvering, maar die tien procent die moet ingeleverd worden, is net het bedrag dat ze per maand over hebben voor leuke dingen.