managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Spammers richten zich op aandelen

Posted by managing21 on september 7th, 2007

Spammers verleggen hun aandacht van de erotiek en farmacie naar aandelen. Uit onderzoek van het Financieele Dagblad blijkt dat een lucratieve handel. Jaren maakten spammers reclame voor pornosites en goedkope medicamenten, maar analisten zien daarin een verschuiving optreden. Spammers maken steeds vaker reclame voor aandelen, voornamelijk effecten van kleinere bedrijven die aan Amerikaanse beurzen staan genoteerd.

Spammers kopen op grote schaal kleine aandelen in en versturen miljoenen wervende e-mails. Dat leidt volgens het Financieele Dagbladin 60 procent van de gevallen tot een koersexplosie. De krant rekende voor dat in het eerste half jaar van dit jaar 270 verschillende aandelen het slachtoffer werden van deze malafide handel. Het voorbije jaar werden in totaal 270 aandelen getroffen.

De waarde van de koers- en omzetmanipulatie bedroeg in de eerste zes maaden van vorig jaar 123 miljoen euro. Bij een gelijkblijvend spamniveau zou dat de frauduleuze jaaromzet op een kwart miljard euro brengen. Het blijkt lastig de verzenders van e-mailspam te traceren en vervolgen. Internetcriminelen bedienen zich van zogeheten botnetten om hun activiteiten uit te voeren. Daaronder valt niet enkel het versturen van spam, maar ook het uitserveren van reclame, distribueren van spy- en adware en het uitvoeren van aanvallen op servers.