managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Duurzamer houding niet te danken aan Al Gore

Posted by managing21 on september 7th, 2007

Iets meer dan de helft van de Nederlanders is zich het laatste jaar duurzamer gaan gedragen. Dat is de conclusie van de Duurzaamheid Monitor 2007 van de Nederlandse stichting iNSnet. Meer nog dan Al Gore hebben vooral het extreme weer en berichten in de media hen aan het denken gezet over milieu en klimaat. De overheid heeft volgens de ondervraagden de belangrijkste voorbeeldfunctie in het streven naar een meer duurzame maatschappij.

Uit de resultaten blijkt dat veel meer mensen zich zorgen maken over milieu en klimaat dan vorig jaar. De invloed van Al Gore en zijn film ‘An Inconvenient Truth’ is daarbij veel minder dan wel wordt verondersteld. “Natuurlijk is de media-aandacht voor de film van belang,” aldus de onderzoekers. “Maar het is vooral het idee dat het weer de laatste jaren zichtbaar van slag is geraakt dat de mensen aanzet tot een groter milieubewustzijn.”

De stichting iNSnet zegt dat steeds meer mensen is beweging komen, nu nu effecten van klimaatverandering in de beleving van mensen dichtbij komt. “Ook al is niet elke hoosbui of warme winterdag rechtstreeks toe te schrijven aan klimaatverandering, mensen beleven die vormen van extreem weer wel intensief, omdat het direct in hun persoonlijke sfeer raakt,” wordt er opgemerkt.

De nationale overheid blijft volgens het onderzoek het belangrijkste voorbeeld voor duurzaam gedrag. Ruim tweederde van de ondervraagden zegt zijn eigen duurzaam gedrag te spiegelen aan dat van de overheid. Bedrijfsleven en de burger zelf worden door respectievelijk 41 en 37 procent als initiator genoemd.