managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Spam op absoluut hoogtepunt

Posted by managing21 on september 7th, 2007

Spam bereikt een absoluut hoogtepunt. Dat zegt het Nederlandse beveiligingsbedrijf CleanPort. Het percentage spam in e-mail in Nederland is in augustus uitgekomen op 93,1 procent. Hiermee is het oude record van februari 2007 van 92 procent verbroken.” Het laatste weekend van augustus leverde met 97 procent spam ook een absoluut record op in Nederland. Sinds 2001 is er in Nederland nog nooit zo’n hoog spampercentage gedurende het weekeinde gemeten. Dat laatste is mede het gevolg van het weinig versturen van gewone e-mail terwijl de hoeveelheid spam blijft groeien.

Volgens Cleanport is er een afname van de bijlagen-spam, waarbij ongewenste berichten in de bijlage van de e-mail als pdf- of excelbestand worden verstuurd. Image-spam, plaatjes in een e-mail bericht, en traditionele spamvormen voerden de boventoon. Het aantal virussen in e-mails blijft met 0,4 procent van de totale e-mailstroom volgens Cleanport onverminderd laag volgens Cleanport. “Op een aantal nieuwe varianten van bestaande virussen en trojans na, lijken virusmakers hun activiteiten definitief naar het internet te verleggen,” aldus de onderzoekers.

Wel is er volgens het beveiligingsbedrijf een toename in de e-card spam gemeten. Bij deze vorm van spam wordt er aan de ontvanger gesuggereerd dat er een e-card is ontvangen die kan worden geopend door op de meegestuurde link te klikken. Wanneer de link aangeklikt wordt, verschijnt er echter een spambericht of probeert een virus zich te installeren op de computer van de ontvanger.