managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Luchtvaartrecord voor Qinitiq

Posted by managing21 on september 10th, 2007

Het Britse defensiebedrijf Qinitiq zegt het officiële wereldrecord van de langste onbemande vlucht gebroken te hebben. Het onbemande Zephyr-vliegtuig, aangedreven door zonne-energie, heeft volgens Qinitiq een onafgebroken vlucht van 54 uur uitgevoerd. Het vorige record stond sinds 2001 op iets meer dan 30 uur en werd gevestigd door de Amerikaanse Global Hawk.

Het record zal echter niet erkend worden, aangezien er geen afgevaardigde van de Fédération Aéronautique Internationale (FAI) bij de geheime tests aanwezig was. Ze werden echter wel op de hoogte gebracht van een tweede vlucht van 33 uur. Dat record zal wel in de tabellen worden opgenomen. Qinitiq kondigde tevens aan dat de Zephyr nog hoger en verder zal kunnen vliegen.

De Zephyr werd oorspronkelijk ontwikkeld om foto’s te nemen van een gigantische heliumballon die in 2003 de hoogste bemande vlucht ter wereld had moeten uitvoeren. Die poging werd echter geschrapt toen bleek dat de ballon lekkages vertoonde. Qinitiq zette echter wel de ontwikkeling van de Zephyr verder. Het toestel kan gebruikt worden voor militaire toepassingen, maar ook voor aarde-observaties en communicatie-doeleinden.

De tests werden uitgevoerd op de Amerikaanse militaire basis White Sands Missile Range in New Mexico. Het vliegtuig heeft een vleugelwijdte van 18 meter. De Zephyr haalde tijdens zijn vlucht een 18.000 meter. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA denkt dat dergelijke toestellen in de toekomst zullen gebruikt kunnen worden voor ruimtereizen en het opzetten van communicatie-netwerken.