managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

New York is verborgen technologieparadijs

Posted by managing21 on september 10th, 2007

De technologiesector van New York is groter dan die van Silicon Valley of Seattle. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse organisatie Industrial Assistance Corporation. Volgens de cijfers uit het rapport zijn in de New York Metropolitan Statistical Area – een omschrijving voor zuidelijk New York en noordelijk New Jersey – 620.000 technologiewerkers actief. Dat is meer dan het dubbele van Silicon Valley.

De technologiesector van New York wordt dikwijls Silicon Alley genoemd, verwijzende naar zijn zogenaamde beperkte omvang. “Maar er is geen enkele stad waar men in het straatbeeld zoveel namen van technologiebedrijf kan opmerken,” aldus de Industrial Assistance Corporation. “Daarbij zijn er afdelingen van grote bedrijven zoals Microsoft, IBM en Google, maar er werken ook veel onderzoekers in andere organisaties en medische instellingen.”

In 2005 had het magazine Popular Science New York nochtans pas als 39ste geplaatst in de rangschikking van Amerikaanse high-techsteden. In het rapport wordt ook opgeroepen tot de oprichting van een Office of Science and Technology Enterprises en het opstarten van een branding-campagne om nieuwe medewerkers aan te trekken. Die organisatie zou ook moeten instaan voor de financiering van startups.

Russell Hancock, topman van Joint Venture: Silicon Valley Network, merkte tegen het persbureau Associated Press echter op weinig geloof te hechten aan inspanningen om New York te profileren als een technologiestad. “Silicon Valley heeft een kritieke massa,” voerde hij aan. “New York heeft niet de grote densiteit aan technologiebedrijven en de levendige netwerken van innovatoren van Silicon Valley.”