managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Milieu wint slag tegen Indische overheid

Posted by managing21 on september 10th, 2007

Milieuverenigingen hebben een slag thuis gehaald in hun strijd met de Indische overheid. Die wou het Central Empowered Committee (CEC), een organisatie die zijn advies moet geven over de wenselijkheid van grote economische projecten zoals mijnbouw en damprojecten in natuurgebieden, laten ontbinden. Een Indisch hooggerechtshof heeft die vraag echter verworpen en de activiteiten van het CEC met een onbeperkte looptijd verlengd. Volgens de Indische overheid remde de organisatie economische ontwikkelingen af.

De rechter merkte op dat het CEC in het verleden bewezen heeft goed werk te leveren. “Het voortbestaan van het CEC is absoluut noodzakelijk,” aldus een woordvoerder van de natuurorganisatie World Wildlife Fund tegenover het persbureau Reuters. “De bijdrage die het CEC geleverd heeft in het Indische natuurbehoud, kan niet onderschat worden. De organisatie heeft de voorbije jaren veel grote industriële projecten in kwetsbare natuurgebieden kunnen verhinderen of vertragen.”

Het CEC slaagde er onder meer in om de mijnplannen van Vedanta Resources, dat in het beboste Niyamgiri-heuvelgebied van Orissa, te vertragen. De organisatie voerde daarbij aan dat de Indische overheid zijn eigen regelgeving overtrad door er een raffinaderij te bouwen zonder over een mijnvergunning te beschikken. De Indische woudgebieden, die ongeveer 20 procent van het hele land beslaan, hebben een rijke biodiversiteit en herbergen meer dan 45.000 plantensoorten en 81.000 diersoorten.

Maar in de bodem zitten ook grondstoffen ook steenkool, bauxiet, ijzererts, nikkel en mangaan. “Milieuverenigingen vrezen echter dat de overheid die rijkdom wil exploiteren ten koste van het milieu,” aldus Reuters. “Op die manier zou India willen inspelen op de vraag van grote bedrijven, die goochelen met miljoenen dollars investeringen en een grootschalige tewerkstelling.” Volgens het Indische Centre for Science and Environment ontsnappen trouwens nog veel industriële projecten aan de controle van het CEC.