managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Irakezen worden steeds pessimistischer

Posted by managing21 on september 10th, 2007

Steeds minder Irakezen hebben vertrouwen in de toekomst. Dat blijkt uit een enquête van de Britse omroep BBC, de Amerikaanse zender ABC News en het Japanse mediabedrijf NHK. De ondervraagde Irakezen zeggen dat de Amerikaanse troepenversterkingen van de jongste zes maanden er niet in geslaagd zijn om de levenskwaliteit van de Irakese bevolking te verbeteren. De Amerikaanse troepen hebben volgens hen de situatie alleen nog maar erger gemaakt.

Tachtig procent van de Irakezen zegt dat het bijzonder slecht gesteld is met de tewerkstelling. Volgens 75 procent is ook de beschikbaarheid van drinkbaar water (75 procent) rampzalig. Bij brandstof stijgt dat tot 92 procent en bij elektriciteit zelfs tot 93 procent. Bovendien zegt nog amper 29 procent van de Irakezen te geloven dat hun levenskwaliteit over een jaar beter zou zijn. In 2005 was dat nog 64 procent. Nochtans zegt nog altijd 53 procent van de Irakezen dat de Amerikaanse troepen moeten blijven tot de veiligheid is verbeterd.

De Amerikaanse troepenversterkingen hebben volgens 67 procent van de Irakezen een negatieve invloed gehad op de economische ontwikkeling van het land. Daarnaast zegt 67 procent dat ook de reconstructie van het land erdoor is vertraagd en 68 procent zegt dat de extra Amerikaanse aanwezigheid de veiligheid heeft verslechterd, terwijl 70 procent ook een negatieve impact ziet op de politieke dialoog. Verder zegt 61 procent geen vertrouwen te hebben in de eigen Iraakse regering.

Toch is 62 procent van de ondervraagden nog altijd een voorstander van een verenigd Irak met een centrale regering in Bagdad. De soennieten bleken de meest pessimistische houding te koesteren over de toekomst van het land. Bij de soennieten zei 88 procent een slechte levenskwaliteit te hebben. Bij de sjiieten daarentegen zie 54 procent een goede levenskwaliteit te hebben. Ook zei 93 procent van de soennieten dat aanvallen op de coalitietroepen aanvaardbaar waren. Bij de sjiieten is dat slechts 50 procent.