managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China kopieert Europese architectuur

Posted by managing21 on september 11th, 2007

Een Chinese projectontwikkelaar bouwt in de buurt van Hangzhou, de hoofdstad van de kustprovincie Zhejiang, een woonwijk met kopiën van West-Europese architectuur. Het villagebied moet vooral rijke Chinezen aantrekken. Om de westerse sfeer helemaal na te bootsen, worden er ook kopieën neergezet van monumenten zoals de Eiffeltoren en het Bassin de Latone uit de tuinen van het Paleis van Versailles. Op termijn moet het gebied volgens projectontwikkelaar Zhejiang Guangsha ruim 100.000 bewoners herbergen. Op dit ogenblik wonen er al 2000 begoede Chinezen.

Het ommuurde villagebied Tianducheng is 19 vierkante kilometer groot. Het gebied kreeg in juni zijn eerste bewoners, nadat er vijf jaar voorbereidend werk aan landschapsarchitectuur werd besteed. Er werden niet alleen westers-ogende villa’s gebouwd, maar ook kopieën van een aantal Europese monumenten. Zo omvat de wijk een replica van de Eiffeltoren. De kopie is 108 meter hoog, waardoor Tianducheng meteen de bezitter is van de tweede grootste imitatie van het Parijse bouwwerk. Alleen het exemplaar van het Paris Las Vegas hotel in de Amerikaanse staat Nevada is met 165 meter hoogte nog groter.

Tianducheng krijgt volgens het persbureau Reuters ook een country club, een school en een eigen ziekenhuis. Tianducheng is trouwens niet het enige Chinese residentiële gebied dat het westen wil imiteren. In de omgeving van Shanghai is er al Thames Town, dat opgebouwd is uit huizen in de Britse Georgiaanse en Victoriaanse stijl. In 2005 had een Chinees bedrijf in Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan, het Britse dorp Dorchester al nagebouwd. Volgens het persbureau zouden Chinese projectontwikkelaars ook Italiaanse en Duitse steden nabouwen.