managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

India laat verschroting schepen toe

Posted by managing21 on september 11th, 2007

Het Indische hooggerechtshof heeft zijn goedgekeuring gehecht aan de ontmanteling van het Noorse cruiseschip Blue Lady. Nochtans hadden milieuverenigingen een jaar lang geprobeerd de verschroting in India tegen te houden omdat het schip gevaarlijke afvalstoffen zou bevatten. Het zou volgens Greenpeace gaan om meer dan 900 ton giftig afval, waaronder een grote hoeveelheid asbest.

Daardoor zou de gezondheid van de arbeiders op de Alan-schrootwerf van Gujarat, waar het cruiseschip wordt afgebroken, in gevaar gebracht worden. Greenpeace wijst erop dat de arbeiders van de scheepswerf geen voldoende uitrusting hebben om een dergelijke taak op een veilige manier uit te voeren. De Blue Lady kreeg in juni vorig jaar de toelating om de Indische territoriale wateren binnen te varen.

Het schip ging toen voor de Indische kust voor anker, in afwachting van een uitspraak in het geding tussen de milieuverenigingen en de Indische verschroters. Volgens de rechter is uit een rapport van experts gebleken dat de ontmanteling van het schip op een veilige manier kan gebeuren. Er werd een commissie aangeduid die richtlijnen moet opstellen voor het verschroten van schepen die in India worden ontmanteld.

Daarbij zal onder meer aandacht worden besteed aan de decontaminatie van het schip voor met de eigenlijke afbraak gestart worden. Bovendien zal ook bepaald worden hoe het verzamelde afval opgeslagen moet worden. Volgens Greenpeace zijn de voorbije decennia in landen zoals India, China en Pakistan duizenden arbeiders gestorven wegens onvoldoende beschermingsmaatregelen in de verschrotingsindustrie.

In februari vorig jaar riep de Franse regering nog het vliegdekschip Clemenceau terug, nadat Greenpeace er lange tijd op had gehamerd dat het schip teveel giftig afval bevatte. Ook de Clemenceau had op de Alang-scheepswerf moeten ontmanteld worden.