managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Mobiele telefonie bedreigt Britse icoon

Posted by managing21 on september 11th, 2007

De moderne communicatietechnologie dreigt een einde te maken aan één van de grote Engelse iconen. Telecom-operator British Telecom wil immers af van het onderhoud en de uitbating van de beroemde rode Engelse telefooncellen. Die zijn nochtans meer dan acht decennia een onderdeel geweest van het Britse landschap. British Telecom zegt nu echter dat telefooncellen niet langer noodzakelijk zijn in een tijd waarin bijna negentig procent van de bevolking de beschikking heeft over een mobiele telefoon. De inkomsten uit de Britse telefooncellen zijn de voorbije drie jaar met bijna vijftig procent gedaald.

De eerste rode telefooncel werd in 1926 in Londen geïntroduceerd. In 2002 telde Groot-Brittannië in totaal 95.000 openbare telefooncellen. Dat is nu echter teruggevallen tot 62.500 exemplaren. In 2001 stopte British Telecom met de uitbreiding van zijn netwerk telefooncellen. Ook de inkomsten gaan zienderogen achteruit. Bijna 12.000 telefooncellen brengen nog minder dan honderd pond per jaar op. Daarvan hebben er 7.500 minder dan vijftig pond inkomsten per jaar. Toch werd er in juni van dit jaar nog een nieuw type gelanceerd. Het was de eerste restyling van de Britse telefooncel in meer dan twintig jaar.

British Telecom kreeg in 1984 van de Britse overheid de opdracht om de dienstverlening te garanderen, waarmee men wou garanderen dat iedereen een elementaire toegang had tot telefoondiensten. Het telecombedrijf wil die overeenkomst nu echter laten herzien, want telefooncellen zijn volgens British Telecom immers niet langer noodzakelijk, aangezien nagenoeg iedereen een eigen mobiele telefoon bezit. Ongeveer 60 procent van de Britse telefooncellen zijn verlieslatend. Ook de Europese Commissie zegt dat de rol van de telefooncel in de 21ste eeuw moet herzien worden.