managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

India veelbelovend voor levensverzekeraars

Posted by managing21 on september 12th, 2007

In 2012 zullen Indiërs wellicht 80 tot 100 miljard dollar betalen aan premies voor levensverzekeringen. Dat is verdubbeling tegenover het huidige niveau. Dat blijkt uit een rapport van het adviesbureau McKinsey. Die groei is volgens de onderzoekers wellicht te wijten aan de groeiende levensstandaard en een betere penetratie. Steeds grotere delen van de Indische bevolking zullen volgens de onderzoekers immers een levensverzekering willen afsluiten en door hun hoger inkomen ook hogere premies willen betalen.

Op dit ogenblik betaalt een Indiër voor een levensverzekering gemiddeld een premie van 32,1 dollar. Dat zal tegen 2012 oplopen tot 101,3 dollar. Op dit ogenblik vertegenwoordigt de Indische sector van de levensverzekeringen ongeveer 4 procent van het bruto binnenlands product. In de geïndustrialiseerde wereld ligt dat ergens tussen 6 procent en 9 procent. In 2012 zou dat echter in India ook al kunnen opgelopen zijn tot een aandeel van 5,1 procent tot 6,2 procent. Dat heeft te maken met de demografische evolutie van het land.

De groei van de sector zal volgens de onderzoekers ook profiteren van het feit dat de Indiërs levensverzekeringen verkiezen boven andere investeringen. Beleggingen in levensverzekeringen krijgen in India immers belastingsvoordelen en andere beschermende maatregelen. India heeft zeventien levensverzekeringen. De sector wordt gedomineerd door het staatsbedrijf Life Insurance Corporation of India, dat 70 procent van de markt in handen heeft. Er komen echter steeds meer private spelers op de markt.

Buitenlandse investeerders mogen op dit ogenblik slechts een maximaal belang 26 procent in Indische levensverzekeraars nemen. De Indische regering wil dat echter opdrijven tot 49 procent. Daartegen is echter verzet gerezen bij de communistische partij.