managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Londen wordt duurste restaurantstad

Posted by managing21 on september 12th, 2007

Londen is de duurste restaurantstad van de wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksbureau Zagat Survey. Een gemiddelde menu kost 57,17 euro. Dat is een stijging met 2,9 procent tegenover vorig jaar. Op de tweede plaats staat Parijs met 51,74 euro, gevolgd door Tokyo met 51,36 euro. Vorig jaar stond Tokyo nog genoteerd als duurste restaurantstad van de wereld. De dure restaurantkosten hebben volgens Zagat Survey dan ook tot gevolg dat Londenaars relatief weinig uit eten gaan.

In de Verenigde Staten blijft uit eten gaan volgens de onderzoekers relatief goedkoop. In New York betaalt men gemiddeld 28,21 euro voor een menu, terwijl men in Los Angeles gemiddeld 22,85 euro moet neertellen. “Zanat Survey noemt het verbijsterend hoe duur de Londense restaurantsector is geworden,” aldus het persbureau Reuters. Londenaars gaan dan ook slechts 2,5 keer per week op restaurant. In Tokyo gebeurt dat 3,6 keer per week en in New York stapt men gemiddeld 3,4 keer per week een restaurant binnen.

Vooral bij de duurdere restaurants is Londen op één jaar tijd opmerkelijk duurder geworden. Een maaltijd in de twintig duurste restaurants van de stad kost nu gemiddeld 128,56 euro. Dat is 6,1 procent meer dan vorig jaar. Toch blijven deze sterrenrestaurants in Londen nog goedkoper dan in Parijs of Tokyo. In een toprestaurant in Tokyo betaalt de bezoeker gemiddeld 150,41 euro voor een menu. In Parijs moet daarvoor een bedrag van 147,79 euro betaald worden. Zagat Survey vergeleek restaurants in tachtig verschillende steden.