managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Betalen voor afslanken is bijzonder efficiënt

Posted by managing21 on september 12th, 2007

Bedrijven doen er goed aan om werknemers met overgewicht te betalen om af te vallen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse onderzoeksorganisatie RTI International. Daarbij wordt gesteld dat deze werknemers door het verlies van een aantal overtollige kilo’s immers kostenefficiënter worden voor hun bedrijf. Hoe meer ze betaald werden voor hun inspanning, hoe meer gewicht de werknemers verloren. Mensen met overgewicht blijven volgens RTI International vaker afwezig op het werk. Bovendien lopen ze ook meer kans om ziek te worden.

Volgens de onderzoekers doen werknemers die voor hun inspanningen worden betaald, meer moeite doen om af te slanken dan hun collega’s die daarvoor niet worden vergoed. “Een aantal van de betaalde deelnemers aan het onderzoek verloren zelfs heel wat gewicht,” aldus onderzoeksleider Eric Finkelstein tegenover het persbureau Reuters. “Hoe meer ment betaalt, hoe groter het gewichtsverlies zelfs wordt. “Bedrijven kunnen mensen dan ook helpen om aan hun gezondheid te werken en bovendien hun eigen kostenefficiëntie opdrijven.”

Eén groep testpersonen kreeg een bedrag van veertien dollar voor elk percentage van hun lichaamsgewicht dat ze kwijtraakten. Gemiddeld verloor deze groep op een periode van drie maanden gemiddeld ongeveer negen kilogram. Een tweede groep kreeg zeven dollar. Hier was het gemiddeld gewicht na drie maand met ongeveer zes kilogram gedaald. Een laatste groep kreeg geen financiële stimulans om af te slanken. Hier bleef het gewichtsverlies beperkt tot amper één kilogram. Meer dan 64 procent van de volwassen Amerikanen kampt met overgewicht en de onderzoekers stellen dan ook er enorme bedragen aan kostenefficiëntie zouden gerecupereerd kunnen worden.

Een aantal bedrijven richt fitness-zalen in om zijn personeel in conditie te houden. Eric Finkelstein staat echter heel sceptisch tegenover een dergelijke oplossing. “Een dergelijke infrastructuur kost veel geld en biedt geen garanties op succes,” voert hij aan. “Een dergelijke oplossing is ook niet kostenefficiënt.”