managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaans bedrijf slaat windenergie op

Posted by managing21 on september 12th, 2007

Het Amerikaanse energiebedrijf American Electric Power wil grote parken van high-tech batterijen aanleggen om de energie van windturbines op te slaan. American Electric Power produceert op dit ogenblik elektriciteit op basis van steenkoolverbranding, maar probeert om te schakelen naar andere technologieën. Volgens Carl L. English, topman van het bedrijf, meent dat de opslag van windenergie één van de mogelijkheden voor de toekomst zou kunnen worden. Volgens een aantal analisten is de opslag van windenergie nog lang niet aan de orde.

De plannen vergen van American Electric Power een zware financiële investering. “De batterijen in kwestie zijn bijzonder duur en zijn eerder nog nooit op een dergelijke schaal gedemonstreerd,” aldus de Amerikaanse krant The New York Times. “Maar volgens experts kunnen ze wel een belangrijk complement worden voor hernieuwbare energie.” American Electric Power zegt een belangrijke opslagcapaciteit nodig te hebben om het grootste voordeel te halen uit alternatieve energiebronnen, zoals windkracht.

De batterijen zouden tijdens de nacht worden opgeladen en tijdens de dag hun elektriciteit weer op het net sturen. Op die manier wil het bedrijf onder meer piekniveau’s met bijzonder hoge vraag naar elektriciteit opvangen. Het bedrijf zal ongeveer 27 miljoen dollar moeten investeren voor een opslagcapaciteit van zes megawatt. “Een gasturbine met dezelfde capaciteit zou veel minder kosten,” stipt The New York Times nog aan. “Maar de opslag van windenergie is milieuvriendelijker, aangezien de uitstoot van kooldioxide tot nul wordt herleid.”

De batterijen hebben de omvang van een dubbeldekbus. Ze kunnen elk één megawatt elektriceit leveren. De batterijen worden vervaardigd bij NGK Insulators in Japan. De installatie is mobiel en kan tussen verschillende locaties verhuisd worden. American Electric Power wil het volgende decennium een capaciteit realiseren van duizend megawatt. Minstens 25 megawatt zou daarbij afkomstig moeten zijn van dergelijke batterijen.