managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Canadees bedrijf ontwerpt robotparachute

Posted by managing21 on september 13th, 2007

Op de militaire vakbeurs Defence Systems & Equipment International Exhibition (DSEI) in Londen heeft het Canadese bedrijf MMIST een nieuw luchtvaarttoestel voorgesteld. Het heeft een parachute ontwikkeld die op eigen houtje kan terugvliegen, nadat hij een cargo op de grond heeft afgeleverd. In eerste instantie is het tuig bedoeld voor militaire operaties, maar kan ook in andere omstandigheden ingezet worden.

In onherbergzame of gevaarlijke gebieden droppen vliegtuigen hun cargo met een parachute. Indien dat op grote hoogte moet gebeuren – bijvoorbeeld in een oorlogszone – dreigt de lading echter kilometers ver uit de richting terecht komen en nooit zijn bestemming bereiken. Daarom worden deze parachutes steeds meer telegeleid naar hun juiste locatie gestuurd, met een precisie van ongeveer honderd meter.

“Dat is echter een dure aangelegenheid,” vertelde een MMIST-woordvoerder aan het magazine The Register. “De apparatuur kost 20.000 dollar, maar kan uiteraard niet gerecupereerd worden en kan dus slechts éénmalig gebruikt worden.” Het bedrijf heeft nu echter een robot ontworpen die de apparatuur met behulp van een dieselmotor en een propeller op eigen kracht terug kan laten vliegen.

MMIST ontwikkelde zijn SnowGoose-technologie op vraag van het Amerikaanse leger. Hoewel het systeem werd ontwikkeld voor luchtdroppingen, is meer dan 90 procent van alle SnowGoose-operaties uitgevoerd met lanceringen vanop de grond. “Er is slechts een klein team en een vrachtwagen of een Humvee nodig om de SnowGoose op vliegsnelheid te laten krijgen,” aldus de MMIST-woordvoerder.

De SnowGoose wordt door het Amerikaanse leger vooral gebruikt om hun toepen in Afghanistan met apparatuur te bevoorraden, maar ook met water en voedsel. Het toestel zou bij dit laatste eventueel ook in niet-militaire omstandigheden kunnen ingezet worden.