managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 3rd, 2006

John Laing Homes, de op een na grootste particuliere huizenbouwer in de Verenigde Staten, komt in Arabische handen. Emaar Properties uit de Verenigde Arabische Emiraten telt 1,05 miljard dollar neer voor het concern. Emaar krijgt met John Laing een belangrijke toegangspoort tot de Verenigde Staten in handen, aldus topman Mohamed Ali Alabbar. Door de aankoop ontstaat een van de grootse huizenontwikkelaars ter wereld. Emaar bouwt op het ogenblik in Dubai aan de Burj Dubai, die met 800 meter hoogte het hoogste gebouw ter wereld wordt.

De jaarlijkse kostprijs van een gemiddelde werkplek in een Belgisch kantoorgebouw kostte vorig jaar 11.696 euro. Dat berekende AOS België, een adviseur en beheerder van de zogenaamde tertiaire werkomgeving. AOS’ occupancy cost index (OCI) geeft een gedetailleerd inzicht in de kostprijs per werkplek voor kantoorgebouwen in België en wordt voortaan elk jaar bekendgemaakt. De kosten voor het gebruik van een gebouw zijn de op twee na grootste uitgavenpost van een onderneming, na de arbeidskosten en belastingen. AOS voelde jaren geleden al een enorme kostendruk bij zijn klanten. Het begon daarom met de ontwikkeling van een databank met gedetailleerde kostenposten van 100 Benelux-klanten. Het gaat om 1.700 gebouwen of in totaal 10 miljoen vierkante meter.

Rusland gaat vanaf volgend jaar 145 miljard euro investeren in wapenprogramma’s. Dat heeft het persbureau Interfax gemeld. Het geld wordt vrijgemaakt voor een periode van negen jaar, zei minister van defensie Sergej Ivanov volgens Interfax. Het is voor het eerst in lange tijd dat het ministerie van defensie grote uitgaven aan wapens en militaire apparatuur plant, zei Ivanov. Rusland maakt zich zorgen over de uitbreiding van de NAVO in oostelijke richting en hoge olieprijzen hebben Moskou een constante stroom geld opgeleverd. President Vladimir Poetin beloofde vorige maand het leger te zullen versterken.

Naar Amerikaans voorbeeld gaan in Groot-Brittannië 12 steden een wi-fi-antenne in het straatbeeld inbouwen om draadloze toegang mogelijk te maken. BT heeft daarover een overeenkomst met 12 steden getekend, waaronder Birmingham, Edinburgh, Westminster in Londen, Liverpool, Leeds en Cardiff. In Nederland wil kabeloperator Casema nog verder gaan: één nationale hotspot. Casema heeft de WiMax-licentie van Versatel overgenomen en wil Nederland omtoveren tot één grote hotspot met internet, televisie en telefonie. Casema wil zich eerst richten op bedrijven buiten zijn huidige territoria, en op consumenten in rurale gebieden, om dan aan een nationale uitrol te beginnen. Vanaf 2008 zou dit moeten gerealiseerd zijn. Er wordt dan ook een felle concurrentie tussen de telecomaanbieders verwacht.

Klanten van mobiele telecomprovider Virgin Mobile USA kunnen helemaal gratis bellen in ruil voor het bekijken van reclame. Een testje moet uitwijzen of mobiele bellers wel goed hebben opgelet. Na de vertoning van de 30 seconden durende spotjes op de computer moet de klant enkele vragen over de spot beantwoorden dus hij moet wel opletten. Naast pc-spotjes kunnen geïnteresseerde bellers ook commerciële sms-berichten ontvangen op de mobiele telefoon. Virgin Mobile is een relatief kleine provider in de Verenigde Staten met zo’n vier miljoen, veelal jonge klanten. Het gratis-bellen-programma is bedoeld voor tieners. Er kunnen maximaal 75 gratis belminuten per maand worden bijeengesprokkeld.

Slechts 0,73 procent van alle mails die vorige maand gescand, bevatten een virus. Dat is ongeveer één op de 270 mails, minder dan ooit tevoren volgens het antivirusbedrijf Softscan. In dezelfde periode van vorig jaar waren er tien keer zoveel virussen in omloop: toen bevatte 3,7 procent van alle gescande mails een virus. Het jaar daarvoor was het zelfs 9 procent; Volgens Softscan is dat nog geen reden om onvoorzichtig te worden: phishing (oplichting via het internet) en spam worden een steeds groter probleem. Ruim 85 procent van alle mailtjes die in mei gescand werden, waren ongewenste boodschappen.

De Amerikaanse genie heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de overstromingen in New Orleans door de orkaan Katrina. De door de genie aangelegde dijken begaven het doordat ze ondeugdelijk waren, zo staat in een zesduizend pagina’s rapport dat het korps der genie over de ramp heeft opgesteld. Nadat New Orleans in 1965 was overstroomd als gevolg van orkaan Betsy werd er serieus werk van gemaakt de stad tegen het water te beschermen. In de loop der jaren werd er echter steeds minder geld in het project gestoken, met als gevolg dat de waterwerken toen Katrina toesloeg nog lang niet klaar waren, zo staat in het rapport. Bovendien werd er bij de aanleg van de waterwerken geen rekening gehouden met de slechte bodemkwaliteit in New Orleans, die voor ernstige verzakkingen zorgde. Vier breuken in kanalen die door New Orleans lopen waren het gevolg van niet onderkende funderingsfouten en deze breuken waren de oorzaak van tweederde van de overstromingen in de stad, aldus de genie. In het rapport staat dat de genie zich bij het aangaan van projecten voortaan minder zou moeten laten leiden door de vraag hoeveel het gaat kosten.

De NAVO-landen zijn verdeeld over een plan voor een antirakettensysteem boven Europa. Die nieuwe installatie zou vijandige raketten uit de lucht moeten schieten, voordat ze schade kunnen aanrichten in Europa. Sommige landen kijken op tegen de hoge kosten voor de bouw, die 6 tot 20 miljard euro zou kosten. Zij vinden dat de huidige wapenarsenaal in de EU al afschrikwekkend genoeg is tegen de toenemende dreiging van Iran en van bijvoorbeeld Noord-Korea. Anderen vinden het systeem wel een aanwinst. Polen begint zelfs al op eigen houtje samen met de Verenigde Staten. Onderzoekers van de NAVO presenteerden enkele weken geleden een technisch rapport met mogelijkheden voor een Europees antiraketsysteem. Het systeem gaat uit van satellieten die vijandige raketten tijdig ontdekken. Vanaf de grond moeten de raketten dan met andere raketten uit de lucht worden geschoten. Turkije is een logische plaats voor de opstelling van een afweersysteem tegen raketten uit Iran, Polen zou dat zijn voor raketten uit Noord-Korea.

Rundveehouder Geert Van Laere en vleeswarenfabrikant Lorenz Goeminne van Vleeswaren Ivan hebben met hun biosalami Sabio van rundvlees, zonder kleurstoffen, smaakstoffen en bewaarmiddelen de Bioaward 2006 gewonnen. Van Laere en Goeminne doen alles zelf, van de teelt van het dier tot de verkoop in de speciaalzaak. “Zo behouden we het overzicht over de hele keten en laten we niets aan het toeval over,” klonk het bij de winnaars. De prijs werd uitgereikt ter gelegenheid van de Bioweek. De organisatoren daarvan willen een week lang heel Vlaanderen laten kennismaken met biologische producten. “Maar wij hebben deze week ook een politieke agenda,” aldus de organisatoren. “Wij willen minister van Welzijn Inge Vervotte overtuigen om een stappenplan te ontwikkelen om maaltijden voor baby’s en kinderen meer en meer te bereiden met biologische producten. Zo kunnen bijvoorbeeld kinderkribbes systematisch starten om biologische maaltijden aan te bieden.”

Het mobiele berichtenverkeer zal de volgende vier jaar met 92 procent stijgen. Dat is de conclusie van een rapport van Forrester Research. Op dit ogenblik stuurt amper 5,3 procent van alle mobiele gebruikers maximaal één keer per week een e-mail bericht via mobiele apparatuur. Slechts 0,9 procent gebruikt enkele keren per week mobiele e-mail. De markt van van wireless e-mail wordt gedomineerd door BlackBerry en Microsoft.