managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nederlandse senioren massaal op het internet

Posted by managing21 on september 19th, 2007

In Nederland beschikken minstens twee op de drie vijftigplussers over een computer. Bovendien heeft 58 procent een internetverbinding. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Mannen en hoger opgeleiden hebben vaker een computer dan vrouwen en lager opgeleiden. Maar dit verschil is de afgelopen jaren wel kleiner geworden.

In de leeftijdscategorie van 50 tot 64 jaar heeft al 84 procent een computer en 77 procent een internetverbinding. “Daarmee liepen zij niet meer achter bij jongere leeftijdsgroepen,” aldus het persbureau ANP. “Een computer bezitten, wil echter niet zeggen dat hij ook wordt gebruikt. Naarmate de senioren ouder worden, blijkt de computer steeds minder benut te worden.”

Ouderen gebruiken de computer vaak om te e-mailen, informatie te zoeken of als tekstverwerker. Mannen en hoger opgeleiden regelen per computer ook zaken zoals online winkelen, of reserveringen maken. Vrouwen doen meer spelletjes en bezoeken chatsites. Vooral het aantal jaren dat iemand een computer gebruikt is bepalend voor de verschillen in vaardigheden. Leeftijd en geslacht spelen daarin een minder belangrijke rol.