managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Disney snoeit in filmaanbod

Posted by managing21 on juli 13th, 2006

Het Amerikaanse amusementsconcern Walt Disney Studios is van plan om zijn personeelsbestand grondig af te bouwen en in de toekomst per jaar nog maar half zoveel films uit te brengen. Dat meldt het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. De ingreep zou de return-on-investment van het concern moeten opdrijven. Door het afbouwen van het aantal uitgebrachte films, kan er immers bespaard worden op de kosten van productie en marketing. 

Volgens Variety heeft Walt Disney plannen om in de toekomst nog slechts ongeveer acht films per jaar uit te brengen. Op dit ogenblik komen elk jaar ongeveer achttien Disney-films op de markt. Variety voegt er aan toe dat in de toekomst alle nieuwe films als Disney-merk op de markt zullen gebracht worden. “Dat zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor Disney-dochters zoals Touchstone Pictures, dat meer volwassen films maakt,” aldus het magazine. “De films onder de Disney-naam brengen immers het meest op.” Eerder al beperkte Disney ook de activiteiten van zijn Miramax-dochter.

Tegelijkertijd zou het bedrijf ook ernstig snoeien in zijn personeelsbestand. Walt Disney heeft nochtans grote successen geboekt met de recente premières van ‘Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest’ die in de Verenigde Staten recordopbrengsten boekten. Tijdens het eerste weekend bracht die film een recordbedrag van 135 miljoen dollar op. Bovendien was er ook ‘Cars’, de tekenfilm van Disney-Pixar. Die bracht tijdens zijn eerste vijf weken in de bioskoop 207 miljoen dollar op.

Maar Disney-topman Dick Cook zou de return-on-investment van het bedrijf willen verbeteren en dus zwaar willen besparen in de kosten en investeringen van het bedrijf. Bovendien heeft Disney met ‘Stick It’, ‘Annapolis’, ‘Stay Alive’ en ‘The Wild’ ook enkele gigantische flops achter de rug. De besparingsronde van Disney loopt volgens Variety parrallel met een trend in heel Hollywood, waar men de stijgende productie- en marketingkosten probeert te controleren door zoveel mogelijk kosten te besparen waar dat mogelijk is.

Volgens analisten besteedt Disney jaarlijks 450 miljoen dollar aan zijn films. Indien dat bedrag kan gespreid worden over acht films in plaats van achttien, kan er volgens hen inderdaad zwaar bespaard worden op de kosten van marketing en productie.