managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Veilig Europa lokt Amerikaanse toeristen

Posted by managing21 on juli 13th, 2006

Vanuit de Verenigde Staten wordt deze zomer een recordaantal vliegtuigverbindingen ingelegd naar Europese steden. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant USA Today. In totaal zouden er voor de maand juli in totaal 386 dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit de Verenigde Staten naar Europese bestemmingen vertrekken. Dat is 21 procent meer dan in 2003, toen de luchtvaartmaatschappijen hun transatlantische vluchten begonnen op te drijven. 

Frankfurt, Amsterdam en Rome krijgen volgens USA Today de grootste extra trafiek te verwerken. “Op die drie locaties zullen dagelijks extra vijf vluchten vanuit de Verenigde Staten landen,” aldus de krant. “Zelfs Air India heeft vanuit de Verenigde Staten bijkomende vluchten ingelast naar deze steden.” Het zijn nochtans de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die de hoofdbrok van deze groeiende trafiek naar zich toehalen. Hun aandeel in transatlantische vluchten naar Europa is opgelopen tot 49 procent, tegenover 45 procent in 2003.

USA Today stelt dat de noodlijdende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hun internationale routes drie jaar geleden begonnen uit te bouwen, omdat ze op de binnenlandse markt teveel concurrentie kregen van budgetmaatschappijen, die de prijzen op vele Amerikaanse verbindingen gevoelig deden dalen. Sinds juli vorig jaar is het aantal luchtvaartverbindingen tussen de Verenigde Staten en Europa toegenomen met zeven procent, wat een snellere groei betekent dan voor vluchten vanuit de Verenigde Staten naar Latijns-Amerika of Azië.

De vluchten naar Europa zijn voor Amerikaanse passagiers nochtans gevoelig duurder geworden. Gemiddeld zou voor een ticket enkele richting nu 549 dollar betaald moeten worden, 44 procent meer dan drie jaar geleden. Nochtans hebben Amerikaanse passagiers voor de maand juli zes procent meer tickets naar Europese bestemmingen geboekt dan vorig jaar, ondanks de zwakee positie van de dollar tegenover de euro. De extra trafiek zou de luchtvaartmaatschappijen het voorbije jaar door de grote vraag en de hoge prijzen één miljard dollar extra inkomsten hebben bezorgd.

De luchtvaartmaatschappij stellen dat hun toestellen, ondanks de bijkomende vluchten, volgeboekt blijven. De Amerikaanse reiziger zou volgens analisten de voorkeur geven aan Europese bestemmingen, omdat ze zich daar veiliger voelen dan elders in de wereld. “Bovendien worden ze geïnspireerd door films – zoals ‘The Da Vinci Code’ – die in Europa zijn gesitueerd,” wordt er opgemerkt.