managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 20th, 2007

Het spectaculaire debuut van Bank of Beijing op de beurs van Shanghai is goed nieuws voor de Nederlandse bank ING, dat sinds maart 2005 een aanzienlijk belang heeft in de Chinese bank. Volgens een woordvoerder van ING is dat belang na de beursgang 2,3 miljard euro waard, terwijl de oorspronkelijke boekwaarde 166 miljoen euro bedroeg. Het aandeel sloot op zijn eerste beursdag 81 procent boven de uitgifteprijs. Beleggers doken op het nieuwe aandeel omdat zij op de korte termijn goede vooruitzichten zien voor de financiële sector. Bovendien verwachten zij dat de bank flink profiteert van de Olympische Spelen die volgend jaar in Peking plaatsvinden. ING nam ruim twee jaar geleden een belang van 19,9 procent in de Chinese bank. Dat is door de beursgang verwaterd tot 16,07 procent.

De Franse regering zal een gouden aandeel hebben in de nieuwe fusiegroep Gaz de France (GdF) Suez. Dat heeft de franse minister van financiën, Christine Lagarde, gezegd. “De staat behoudt een gouden aandeel,” zei Lagarde in het Franse parlement. Het gouden aandeel zal worden gebruikt om er voor te waken dat de nieuwe groep haar gasnetwerkactiviteiten niet zou afstoten. De Franse staat zal een belang van 35 procent hebben in de nieuwe energiegroep. De Belgische regering zei eerder al dat in het kader van de fusie alle engagementen, inclusief een gouden aandeel voor de Belgische staat, dienen te worden nageleefd. Hoe dat gouden aandeel er moet uitzien, was nog niet duidelijk. Zo’n gouden aandeel kan immers verscheidene vormen aannemen: een regeringscommissaris of een vetorecht.

De Verenigde Staten hebben de leden van de bestuursraad van het Internationaal Monetair Fonds opgeroepen om de Fransman Dominique Strauss-Kahn te verkiezen als nieuwe directeur-generaal. “De Verenigde Staten steunen Dominique Strauss-Kahn omdat we denken dat hij zal werken aan de hervormingen die nodig zijn voor een stevig IMF,” aldus de Amerikaanse minister van financiën Henry Paulson. De vroeger franse minister van economie en zijn Tsjechische rivaal Josef Tosovsky worden deze week door de leden van de bestuursraad van het IMF gehoord. Op 28 september wordt de nieuwe directeur-generaal verkozen. De huidige directeur-generaal, de Spanjaard Rodrigo Rato, stapt op na de algemene vergadering eind oktober.

De Duitse autoconstructeur Volkswagen heeft gewaarschuwd voor het verlies van 1.500 banen in zijn Zuid-Afrikaanse afdeling, als de onenigheid over de lonen in de motoronderdelenindustrie, die aan de basis ligt van een zes dagen durende staking, niet onmiddellijk wordt opgelost.”We bevinden ons op de rand van een catastrofe,” zei David Powels, directeur van Volkswagen Zuid-Afrika. Hij benadrukte dat exportcontracten en bijgevolg banen verloren zullen gaan bij Volkswagen Zuid-Afrika, als niet onmiddellijk een oplossing wordt gevonden. “Als we onze exportcontracten verliezen, zullen we 36.000 auto’s minder kunnen maken in onze jaarlijkse productie voor 2008 en de daaropvolgende jaren,” voegde hij eraan toe. Bij toeleveranciers zouden 3.500 banen kunnen sneuvelen.

De Britse minister van financiën Darling heeft de crisis rond de bank Northern Rock tot bedaren gebracht met een garantie voor alle tegoeden bij de bank. Een eerdere kredietfaciliteit van de Bank of England (BoE) had juist een averechts effect: klanten vervoegden zich massaal bij de bank om hun tegoeden op te nemen uit angst voor grotere problemen bij de bank. De overheidsgarantie heeft deze angst weggenomen. Darling heeft al toegezegd eenzelfde garantie te zullen verstrekken mochten andere banken in de problemen komen. Tegelijkertijd werd de economische groeiprognose voor 2008 voor de tweede maal neerwaarts bijgesteld, ditmaal tot 2,2 procent. Enerzijds begint de huizenmarkt, een belangrijke pilaar van de Britse economie, enigszins te stagneren. Daarnaast zit ook de zakelijke markt met vragen.

Bijna 60 van de 450 ramen op de Amsterdamse Wallen gaan definitief dicht. Seksondernemer Charles Geerts is akkoord gegaan met een prijs van enkele tientallen miljoenen euro voor zijn prostitutiepanden in de rosse buurt van Amsterdam. De gemeente Amsterdam weigerde de man nog langer vergunningen te geven voor raamexploitatie. De overnemer is de woningcorporatie Het Oosten. Het Amsterdamse stadsbestuur wil de prostitutiezone opkuisen. Er werd al gemeld dat het schoonkopen niet beperkt zal blijven tot de deal met Geerts en Het Oosten. Amsterdam is in gesprek met investeerders die onder regie van de overheid nieuwe plannen moeten ontwikkelen voor de binnenstad. Amsterdam zegt liever een toeristische attractie minder te hebben dan medeplichtig te zijn aan misbruik van vrouwen.

De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq en Borse Dubai kopen samen het Zweedse beursbedrijf OMX. De overeenkomst die de twee beursbedrijven donderdag bekendmaakten, is de verrassende uitkomst van de overnamestrijd die Nasdaq en Borse Dubai om OMX hebben gevoerd. Nasdaq en Borse Dubai, de eigenaar van de twee beurzen in het emiraat Dubai, voeren een ingewikkelde onderlinge aandelentransactie uit voor de verwerving van OMX. Eén van de onderdelen van de transactie is dat Borse Dubai een belang van 19,9 procent koopt in Nasdaq, maar daarvoor stemrecht krijgt dat overeenkomt met een belang van 5 procent. Nasdaq neemt het gehele bod van Borse Dubai op OMX over, wat neerkomt op 3,98 miljard dollar, en trekt het eigen bod van 2,6 miljard dollar onder bepaalde voorwaarden in.

Beleggers hebben de afgelopen dagen op grote schaal hun aandelen Spyker Cars van de hand gedaan. De handel lag tweeënhalf keer hoger dan gewoonlijk. Aanleiding voor de koersval is enerzijds een artikel in het blad Effect van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Anderzijds werpt de volgende aandeelhoudersvergadering haar schaduw vooruit, waarin duidelijk zal worden of er door een herfinanciering nog een toekomst is voor Spyker. De VEB noemt de situatie rond de Nederlandse autofabriek kritiek. Volgens de VEB heeft Spyker Cars in het eerste halfjaar niet alleen een verlies van 29,9 miljoen euro geleden, maar is bovendien het vreemd vermogen opgelopen tot 140 miljoen euro. Achter de schermen wordt koortsachtig gewerkt aan een oplossing door de Formule 1-renstal te verkopen.

Wanneer een dagbladlezer ook regelmatig de bijbehorende internetsite bekijkt, wordt hij enthousiaster over zijn krant. Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek van Cebuco, de brancheorganisatie van de Nederlandse dagbladen. Nederlanders vinden het papieren dagblad actueel, informatief en leesbaar. De lezers die aanvullend ook regelmatig de dagbladsites bezoeken prijzen vaker de leesbaarheid en de betrouwbaarheid van het dagbladmerk, terwijl de actualiteit onder invloed van hun sitebezoek minder hoog scoort. Ook de sites worden als actueel en informatief ervaren, waarbij de dubbellezer ze ook belangrijk en ontspannend vindt. Lezers die beide kanalen gebruiken zien duidelijk de toegevoegde waarde van de dagbladsite. Maar liefst 78 procent vindt dat beide elkaar prima aanvullen.

De explosieve filegroei lijkt niet te stoppen. Nederlanders hebben vorig jaar 44 miljoen uur in de file gestaan. Dat is 11 procent meer dan in 2005, toen er nog 39,6 verliesuren waren in het verkeer. Nederland stond vorig jaar 44 miljoen uur in de file. Dat blijkt uit de Nationale Mobiliteitsmonitor 2007. Onder verliesuren wordt de verloren tijd geteld van alle weggebruikers wanneer op de snelweg langzamer dan 50 kilometer per uur wordt gereden. Sinds begin deze eeuw is dit aantal met 43 procent gestegen,. De Nederlandse minister van transport Eurlings verwacht dat het wegeninfarct tot 2011 zal duren, tot de kilometerheffing is ingevoerd. In 2022 moet het aantal verliesuren weer op het niveau van 1992 zijn. Het gaat daarbij om een aantal van 18,5 miljoen uur.

Meer Nieuws