managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rusland houdt aan su-domein

Posted by managing21 on september 20th, 2007

Russische internetters zijn in een hevige discussie met de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) verzeild geraakt over een overblijfsel uit hun Sovjetverleden. De ICANN vindt dat de su-domeinnaam verouderd is en wil die verwijderen. Maar duizenden Russische websurfers gebruiken nog de extensie – veelal voor nostalgische redenen – en vechten om het te behouden.

De su-extensie-werd door de ICANN toegewezen aan de Sovjet-Unie, vlak voordat het land instortte. De su-extensie werd als landcode op 19 september 1990 toegewezen aan de Sovjet-Unie. Vijftien maanden later bestond het land niet meer. Ongeveer 16 jaar later is de su- domeinnaam nog steeds populair bij Russische bedrijven, sportclubs en politieke groeperingen.

Ongeveer 10.000 websites gebruiken de extensie en ongeveer 1.500 nieuwe websites zijn er dit jaar bijgekomen. Russische lobbyisten zijn nu bezig om de ICANN te overtuigen om de extensie te behouden. Eerder al schrapte de ICANN de cs-domeinnaam nadat Tsjecho-Slovakije in 1993 uit elkaar viel. Toen Zaïre in 1997 zijn naam veranderde in de Democratische Republiek van Kongo, verwijderde de ICANN ook de zr-extensie.

De Russen merken op dat ook andere domeinnamen nog mogen gebruikt worden. Zo mag Groot-Britannie de uk-extensie gebruiken, terwijl het land eigenlijk het gb-domein zou moeten gebruiken.