managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 14th, 2006

In Nederland wordt opnieuw gedacht aan een nieuwe kerncentrale. Die zou in 2016 operationeel moeten zijn en een jaarlijkse capaciteit hebben van 1.680 megawatt. De bouw van de centrale zou drie miljard euro kosten. ABN Amro zou bereid zijn om voor de financiering van het project te zorgen. Ook het Zeeuwse energiebedrijf Delta zou interesse hebben in een deelname aan het project. Pieter van Geel, de Nederlandse staatssecretaris van milieu, heeft bevestigd dat er een reële kans bestaat dat er over tien jaar in Nederland een nieuwe kerncentrale actief wordt. Na de zomer legt de staatssecretaris van Geel een aantal randvoorwaarden voor. Omwille van het koelwater moet de nieuwe centrale volgens van Geel aan de kust ingeplant worden. Mogelijke locaties zijn Eemshaven en de Tweede Maasvlakte, maar ook Borssele, waar nog ruimte zou zijn naast de bestaande centrale. Die heeft een capaciteit van 480 megawatt, goed voor de energievoorziening van ongeveer één miljoen huishoudens. 

In de Verenigde Staten zijn zeven fabrikanten van computerchips opnieuw aangeklaagd wegens het maken van prijsafspraken. Onder leiding van onder meer Californië, dat een groot aantal technologiebedrijven op zijn grondgebied heeft in Silicon Valley, hebben 34 Amerikaanse staten om onder meer het Amerikaanse Micron Technology, het Japanse NEC en het Duitse Infineon Technologies voor de rechter te dagen. Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics, de grootste fabrikant van geheugenchips ter wereld, wordt voorlopig ongemoeid gelaten. Het bedrijf voert met Californië gesprekken over een financiële schikking. De sector werd in 2002 al vervolgd door het Amerikaanse gerecht wegens het maken van afspraken over de prijzen van computerchips. Uiteindelijk moesten toen honderden miljoenen dollars aan boete betaald worden.

In Parijs is de ‘Passerelle Simone de Beauvoir’ geopend, een ruim driehonderd meter lange voetgangersbrug die de Bibliothèque Nationale verbindt met het Parc de Bercy. De passerelle is de 37ste brug over de Seine op het grondgebied van Parijs, die wereldwijd de stad is met het grootst aantal bruggen. De Parijse bruggen overspannen een geschiedenis van vier eeuwen. Ook vele honderden jaren daarvoor lagen er al bruggen over de Seine, maar daar zijn geen sporen meer van terug te vinden. De nieuwe brug werd ontworpen door de Oostenrijkse architect Dietmar Feichtinger en is genoemd naar de beroemde Franse feministe, schrijfster en filosofe en levensgezellin van Jean-Paul Sartre. De constructie is opmerkelijk breed voor een voetgangersbrug, maar het stadsbestuur van Parijs wou er een echte ontmoetingsplaats van maken en de constructie ook gebruiken voor diverse evenementen.

Amerikanen mogen niet langer via het internet in het buitenland gokken. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een overgrote meerderheid een wet aangenomen tegen het online gokken. Daardoor wordt het Amerikaanse onderdanen voortaan verboden om met kredietkaarten bij online gokdiensten te betalen. De online casino’s mogen ook geen kredietkaarten van Amerikanen meer aanvaarden, terwijl ook uitgevers van kredietkaarten zich aan de nieuwe regels moeten houden. Bovendien kan de Amerikaanse overheid van internetproviders eisen dat de toegang tot illegale goksites wordt geblokkeerd. Vele goksites hebben een groot Amerikaans klantenbestand, maar zijn ze zelf buiten het Amerikaanse grondgebied geregistreerd. Het wordt volgens analisten echter bijzonder moeilijk om de Internet Gambling Prohibition and Enforcement Act in de praktijk af te dwingen, maar er wordt gehoopt dat de nieuwe wet vele gokkende Amerikanen zal afschrikken. De koers van PartyGaming, een Brits gokbedrijf met zetel op Gibraltar, daalde na het afkondigen van de wet met 24 procent.

Er is een groot verschil tussen Europese en Amerikaanse nieuwssites. Dat blijkt uit een onderzoek van Hans Beyers van de Universiteit Antwerpen. Zo bevatten Amerikaanse nieuwssites volgens Beyers veel meer multimediale elementen en gebruiken ze geanimeerde infographics. Dit laatste is bij Europese nieuwssites nagenoeg onbestaande, maar daar wordt dan weer meer ingespeeld op het gebruik van sms-diensten. Van de Amerikaanse sites bleek 98 procent één of meerdere digitale fotoboeken te bevatten. Bij Europese sites bleef dat beperkt tot 58 procent. Bovendien werkten twee op drie Amerikaanse sites met infographics, maar daar kon Hans Beyers geen enkel Europees voorbeeld tegenover stellen. Het aanmaken van die infographics is bijzonder arbeidsintensief, maar Amerikaanse websites kopen die in veel gevallen over van persbureaus. Meer dan veertig procent van de Europese nieuwssites biedt volgens Beyers sms-diensten aan, terwijl amper zeven procent van Amerikaanse nieuwssites daarvan gebruik maakt. Dat heeft volgens Beyers te maken met het feit dat het sms-verkeer in Europa veel populairder is dan in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse supermarktketen heeft beslist niet langer streng te zullen optreden tegen kruimeldieven. Het bedrijf was berucht voor zijn keiharde aanpak van zelfs het kleinste misdrijf, maar viert nu de teugels. Voortaan zal alleen nog een aangifte gedaan worden wanneer de waarde van de gestolen goederen hoger ligt dan 25 dollar. Voordien werd de politie al opgeroepen bij een diefstal ter waarde van 3 dollar. Die kleine diefstallen slorpen echter veel adminstratief werk op en leggen beslag op de werktijd van het personeel, zodat de aanpak van die kruimeldiefstallen de keten uiteindelijk nog meer verlies oplevert. Daarom worden nu alleen nog zwaardere feiten aangepakt. Bovendien wil Wal-Mart daardoor personeel vrijmaken om professionele winkeldieven aan te pakken en ook beter te kunnen optreden tegen stelende werknemers. De winkelketen houdt nog wel een administratie bij van alle winkeldiefstallen. Bij een tweede betrapping, wordt alsnog de politie ingeschakeld. Die heeft trouwens zelf gevraagd om niet voor het allerkleinste feit te moeten uitrukken.

Chipsproducent Intel wil wereldwijd duizend managers ontslaan. Daarmee wil het bedrijf zijn kosten drukken, maar naar eigen zeggen ook de interne communicatie en beslissingsstructuur verbeteren. Intal had in april al aangekondigd dat het zijn bedrijfsstructuur zou doorlichten. Volgens analisten vormt het ontslag van duizend medewerkers slechts het tipje van de ijsberg. Ze stellen verwacht te hebben dat er minstens 10.000 jobs zouden sneuvelen en vrezen dat er weldra nog ontslagrondes zullen volgen. Intel heeft ook al benadrukt zich te willen terugplooien op de sector van de personal computers. Inmiddels werd de verlieslatende communicatie-chipafdeling verkocht aan Marvell Technology voor een bedrag van 600 miljoen dollar. De analisten vrezen dat ook nog andere afdelingen zullen afgestoten worden.

Uruguay heeft van het Internationaal Gerechtshof toestemming gekregen om de bouw van twee papierpulpfabrieken langs de Uruguay-rivier, die de grens vormt met Argentinië. De Argentijnse regering probeerde de bouw te verhinderen en zegt dat de papierfabrieken het rivierwater ernstig zal vervuilen. Bovendien zou Uruguay met de bouw een bilateraal verdrag uit 1975 hebben geschonden. De Argentijnse eis werd door het Internationaal Gerechtshof echter voorlopig afgewezen totdat een definitief oordeel zal geveld worden. Een dergelijk vonnis kan echter nog jaren op zich laten wachten. Uruguay stelt dat de milieuclaims van Argentinië ongegrond zijn en voert aan dat de papierfabrieken een groot economisch belang hebben. Het Finse Metsae- Botnia Oy het Spaanse Grupo Empresarial Ence investeren immers anderhalf miljard euro in het project. Dat is de grootste investering uit de geschiedenis van Uruguay. De regering van Uruguay zegt dat Argentinië jaloers is omdat de Europese investeerders voor Uruguay hebben gekozen.

Amsterdam heeft beslist de Wallen, de beruchte prostitutiebuurt van de Nederlandse hoofdstad, strenger te controleren. Het Amsterdamse stadsbestuur wil intensiever onderzoeken of vergunningen en uitbaters in orde zijn. Er zal vooral gekeken worden bij prostitutiebedrijven, horecabedrijven, souvenierwinkels en seksclubs. Daardoor hoopt men de georganiseerde misdaad in het Wallengebied terugdringen en de overheersende positie van de seksbranche in de wijk verminderen. Er wordt naar een groter evenwicht gestreefd tussen wonen, werken en ontspanning. Dat moet de leefbaarheid en de veiligheid in het gebied vergroten. Uit een eerste onderzoek bleek al dat 37 van de 169 ondernemingen op de Wallen hun deuren zouden moeten sluiten.

Turkije, Georgië en Azerbeidzjan hebben gisteren de eerste pijplijn van de Kaspische naar de Middellandse Zee geopend die niet over Russisch grondgebied loopt. De Europese Unie beschouwt deze nieuwe oliepijplijn van 1770 kilometer van Bakoe naar het Turkse Ceyhan als een verrijking van haar energietoevoer. “Kaspische ruwe olie bezorgt Europa een alternatieve bron voor olie naast het Midden-Oosten en versterkt het beleid van de EU om de aanvoerroutes te diversifiëren,” aldus Europees energiecommissaris Andris Piebalgs. Zowel de Verenigde Staten als Europa hechten veel belang aan deze nieuwe aanvoerlijn, omdat deze de afhankelijkheid van Europa voor olie uit het Midden Oosten iets vermindert. Het grondgebied van Rusland en Iran is bewust vermeden. De Amerikaanse president Bush geldt ook als een belangrijke ondersteuner van de nieuwe pijplijn. Vooral sinds Rusland na een conflict met de Oekraïne in januari zijn gasleveringen die via Oekraïens grondgebied lopen tijdelijk stopzette, is Europa daar sterk op gebrand.