managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Japanse Pfizer-onderzoekers willen nieuw bedrijf

Posted by managing21 on september 21st, 2007

Japanse wetenschappers zijn op zoek naar buitenlandse investeerders om een nieuw onderzoekscentrum te financieren. Het gaat om tachtig onderzoekers die aan de slag waren bij de Japanse afdeling van het farmaconcern Pfizer. Het bedrijf heeft besloten om zijn Japanse vestiging te sluiten. Het nieuwe bedrijf zoekt een kapital van 87 miljoen dollar om drie jaar te kunnen werken.

“We praten met Japanse, Amerikaanse en Europese investeerders,” benadrukte een woordvoerder van de wetenschappers tegenover de Nikkei-krant. “Op termijn willen we het bedrijf ook naar de beurs brengen. Samen met de investeerders zal gezocht worden naar een toekomstige strategie van het onderzoekscentrum, dat zich gespecialiseerd heeft in studies naar mogelijke geneesmiddelen tegen pijn en eetstoornissen.”

Het Amerikaanse Pfizer, het grootste farmabedrijf van de wereld, maakte eerder bekend dat het 10.000 banen zal schrappen. Dat is tien procent van zijn wereldwijde personeelsbestand en moet een jaarlijkse besparing van één miljard dollar opleveren. Bij Pfizer Japan worden wellicht 800 banen geschrapt, twintig procent van het totaal aantal Japanse medewerkers van het Amerikaanse concern.

Het onderzoekscentrum in Aichi is één van de vier vestigingen die Pfizer definitief wil sluiten. Ook in Frankrijk en de Verenigde Staten worden eveneens onderzoekscentra gesloten. In de Verenigde Staten worden ook twee productiesites gesloten.