managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Grote bezorgdheid om veiligheid sociale netwerken

Posted by managing21 on september 21st, 2007

Bijna twee op drie gebruikers van sociale netwerksites zijn bezorgd over de veiligheid van hun persoonlijke gegevens. Dat blijkt uit een Britse onderzoek van het studiebureau RapidResearch. De bezorgdheid is volgens de onderzoekers zelfs zo groot dat bijna één op drie gebruikers valse informatie over zichzelf te hebben gepost om hun identiteit te beschermen.

“Naarmate wij steeds meer inwoners worden van cyberspace en sociale netwerken details over hun gebruikers zichtbaar maken via zoekmachines, moeten we leren om onze privacy beter te beschermen en computers veiliger te gebruiken,” reageerde Andrea Simmons, Consultant Security Forum Manager bij de British Computer Society, op de resultaten van onderzoek.

Uit het onderzoek bleek dat 81 procent van de ondervraagden gebruik maakt van sociale netwerksites. Bijna de helft gebruikt die sites ook op het werk. Eén op vier blijkt elke dag in te loggen, sommigen zelfs verscheidene keren per dag, terwijl 45 procent minstens één keer per week inlogt. Met deze sociale netwerken treden ze in contact met vrienden (46 procent), collega’s (24 procent) en zelfs klanten of potentiële klanten (8 procent).

De onderzoekers stellen dat 87 procent van de ondervraagden dat sociale netwerksites voor zakelijke bedoelingen gebruikt kunnen worden. Het gaat daarbij om netwerking (65 procent), het uitwisselen van ideeën (58 procent), het krijgen van advies (44 procent), recrutering (43 procent), onderzoek (35 procent) en verkoop (31 procent). De helft van de gebruikers zegt wel dat reclame op sociale netwerken storend werkt.