managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Noorwegen haalt visquota niet

Posted by managing21 on juli 14th, 2006

De Noorse walvisvloot zal dit seizoen slechts de helft van zijn quota halen. De Noorse regering had bepaald dat van april tot augustus 1.052 dieren zouden mogen gevangen worden, maar op dit ogenblik heeft men slechts 444 dieren kunnen doden. Tegen eind augustus zou dat volgens woordvoerders van de sector wellicht oplopen tot 500 exemplaren. De kleine vangst is volgens hen vooral te wijten aan het slechte weer in het begin van het seizoen, waardoor de walvisjacht onmogelijk was. 

Volgens de milieubeweging verkeert de walvisindustrie echter in een crisis. “Winkels liggen vol met onverkocht vlees door een gebrek aan vraag bij het Noorse publiek,” aldus de Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS). “De Noorse regering heeft een politiek standpunt willen innemen door de quota op te drijven, maar dat komt nu als een boomerang terug,” wordt er gesteld. “Groothandelaars krijgen het vlees niet meer verkocht en hebben geen ruimte meer om nog extra voorraden op te slaan.”

Vorig jaar bedroegen de Noorse walvisquota 797 dieren, maar dat werd dit jaar opgedreven tot 1.052 exemplaren. Noorwegen weigert een wereldwijd verbod op walvisvangst te erkennen en blijft bij de commerciële vangst rond de Lofoten-eilanden in het noord-westen van het land. Maar de High North Alliance, die de walvisvaarders en vissers uit Skandinavië vertegenwoordigt, zegt dat de magere oogst vooral te maken heeft met de slechte weersomstandigheden, waardoor de vloot slechts zelden kon uitvaren. Bovendien zou er langs de kust ook weinig capelin, de belangrijkste prooi van de walvissen, aanwezig zijn geweest. Daardoor zouden ook de walvissen weggebleven zijn.

Er wordt niet verwacht dat de situatie zich zal herstellen, want naarmate het seizoen vordert, gaat volgens de locale vissers ook de kwaliteit van het walvisvlees achteruit. “Van bij het begin van de zomer eten de walvissen vooral haring,” wordt er opgemerkt. “Ze blijven eten en worden steeds vetter, wat slecht is voor de kwaliteit van het vlees. Meestal begint de consument in mei walvisvlees te eten. In juli is het niet meer mogelijk om nog pas gevangen walvis op de markt te brengen.”

Naast Noorwegen doen ook Japan en IJsland nog aan walvisvangst, maar deze laatste twee landen zeggen dat louter te doen uit het oogpunt van wetenschappelijk onderzoek.