managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

McDonald’s verlengt FIFA-contract

Posted by managing21 on juli 14th, 2006

Onmiddellijk na de afloop van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland heeft de Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s bekend gemaakt een akkoord gesloten te hebben met de Federation Internationale de Football Association (FIFA) om zijn sponsoring van het evenement te verlengen voor een periode van acht jaar. Daardoor krijgt de keten marketingrechten voor het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika en vier jaar later in een nog aan te duiden land. McDonald’s is al twaalf jaar FIFA-sponsor. 

McDonald’s krijgt meteen ook toegang tot de Confederatie Cup van de FIFA in 2009 en 2013. De keten zal daarbij naar eigen zeggen acties opzetten rond promoties, wedstrijden, reclame en activiteiten op de winkelvloer in meer dan honderd landen. Door de overeenkomst blijft McDonald’s ook de volgende jaren de exclusieve restaurantpartner van het evenement. Met het contract zou een bedrag van ongeveer dertig miljoen dollar zijn gemoeid. In totaal zou de FIFA alleen voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika een bedrag van 3,1 miljard dollar aan sponsorgelden en uitzendrechten hebben vastgelegd. Dat is een record.

Op het voorbije wereldkampioenschap bracht McDonald’s 1.408 kinderen uit de hele wereld naar het wereldkampioenschap om de voetbalteams te begeleiden bij het betreden van het terrein. De deelnemende jongeren konden in een aantal Duitse steden ook hun eigen voetbaltornooi spelen. McDonald’s heeft volgens analisten in 2005 ongeveer 7,7 miljard euro geïnvesteerd aan reclame en aanverwante activiteiten. Eerder heeft ook de Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch zijn contract met de internationale voetbalorganisatie verlengd.