managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 2nd, 2007

De Verenigde Staten hebben vorig jaar de meeste wapens verkocht aan ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit Conventional Arms Transfers to Developing Nations, een rapport van de Amerikaanse regering. De studie stelt dat bijna 36 procent van de vorig jaar door ontwikkelingslanden gekochte wapens door de Verenigde Staten verkocht werden. Alles samen verkochten de Verenigde Staten wapens ter waarde van 16,9 miljard dollar (11,8 miljard euro), wat neerkomt op 41,9 procent van de wereldmarkt en een stijging van 3,4 miljard dollar (2,4 miljard euro) tegenover 2005. De oorlogen in Irak en Afghanistan leidden tot een enorme verkoop aan de buurlanden. Op de tweede plaats staat Rusland met meer dan 28 procent marktaandeel, voor een bedrag van 8,1 miljard dollar. Als derde volgt Groot-Brittannië met 3,1 miljard dollar of bijna 11 procent.

De Zwitserse bank UBS blijkt één van de grootste slachtoffers te zijn van de kredietcrisis in de Verenigde Staten. UBS kondigde aan dat het in het derde kwartaal voor vier miljard Zwitserse frank aan waardeverminderingen heeft geboekt. Daardoor zal het een verlies moeten incasseren tussen de 600 en de 800 miljoen Zwitserse frank voor belastingen. UBS, één van de grootste banken van Europa, kondigde naar aanleiding van de slechte resultaten een herstructurering aan van haar investeringsbank. Het management wordt herschikt en er zouden 1.500 banen sneuvelen. Bij UBS werken nu wereldwijd nog 71.000 mensen. Het aangekondigde verlies van de bank is het eerste kwartaalverlies in negen jaar. Tijdens het vorige kwartaal liet de bank nog een winst optekenen van 5,6 miljard Zwitserse frank. De kredietcrisis treft intussen ook Crédit Suisse, een concurrent van UBS.

De oprichting van de nieuwe Noorse energie- en aluminiumreus StatoilHydro wordt overschaduwd door geruchten over corruptie bij de Libische activiteiten van de groep. StatoilHydro is het resultaat van de fusie van de koolwaterstofactiviteiten van Statoil en Norsk Hydro, de twee belangrijkste Noorse energie- en aluminiumproducenten. De nieuwe groep StatoilHydro zal ongeveer 80 procent van de offshore olievelden van Noorwegen controleren. Zo wordt de groep de derde grootste uitvoerder van olie ter wereld, na Saoedi-Arabië en Rusland. De geboorte van StatoilHydro wordt intussen wel overschaduwd door geruchten over corruptie. Zo loopt er een extern onderzoek naar de Libische activiteiten van de nieuwe groep op vraag van StatoilHydro zelf. Het doel is te kijken of sommige activiteiten in strijd zijn met internationale en Noorse wetten.

Veilingsite eBay gaat een provisie aanleggen van zowat 1,4 miljard dollar in verband met zijn internettelefoniedienst Skype. EBay kocht Skype in oktober 2005 voor 2,6 miljard dollar. Critici noemden de overnameprijs te hoog. Zo had Skype in het tweede kwartaal bijvoorbeeld een omzet van 90 miljoen dollar voor 220 miljoen geregistreerde gebruikers. “Skype heeft niet gepresteerd zoals we hadden verwacht op korte termijn,” gaf een woordvoerder van eBay toe. Het bedrijf kondigde aan dat er een waardevermindering komt van Skype voor een bedrag van 900 miljoen dollar. EBay betaalde ook 375 miljoen euro om aan bepaalde verplichtingen ten overstaan van Skype-aandeelhouders te voldoen. Intussen nam ook Skype-topman Niklas Zennstrom ontslag. Hij zal wel nog in de raad van bestuur van het bedrijf zetelen. Hij wordt aan de leiding van het bedrijf opgevolgd door Michael van Swaaij.

Het Amerikaanse chemiebedrijf Dow Chemical investeert 70 miljoen euro in zijn vestiging in Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen vlakbij de Belgische grens. Het geld wordt gestoken in een fabriek waar polyol wordt gemaakt. Dit materiaal dient onder meer als vulling van autostoelen, meubelen en matrassen. Dow Chemical begint eind dit jaar met de uitbreiding van de fabriek. Er komen twee reactoren en een productielijn bij. Als de werkzaamheden klaar zijn, kan Dow Chemical jaarlijks 570.000 ton polyol maken, 180.000 ton meer dan nu. De verbouwing moet ergens volgend jaar voltooid zijn. Dow Chemical breidt de fabriek uit wegens de grote vraag naar polyol. Het product, dat ook verwerkt wordt in lakken en lijmen, wordt vanuit Terneuzen wereldwijd verkocht. De extra capaciteit betekent vijftien extra banen. Momenteel werken er bij de fabriek ongeveer honderd mensen.

De Nederlandse bouw- en baggergroep Boskalis Westminster heeft een opdracht gekregen voor de aanleg van de eerste fase van de nieuwe buitengaatse haven Khalifa Port in Abu Dhabi. De baggeraar voert het project uit in samenwerking met dochter Archirodon en het Koreaanse Hyundai. De totale waarde van het contract bedraagt ongeveer 1,1 miljard euro. Het project start in oktober en zal viereneenhalf jaar duren. De opdracht omvat onder andere het baggeren van een toegangskanaal en een havenbassin, het opspuiten van een haveneiland en kadeterreinen, de bouw van breakwaters en de aanleg van een ontsluitingsweg naar het eiland met daarin een brug. Khalifa Port wordt een grote haven voor de afhandeling van zowel containers, bulkgoederen als algemene vracht. In totaal wordt 44 miljoen kubieke meter materiaal gebaggerd.

De Amerikaanse zakenbank Citigroup waarschuwt dat de winst in het derde kwartaal 60 procent lager zal uitkomen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bestuursvoorzitter Charles Prince spreekt van een duidelijk teleurstellend resultaat. De winstdaling is volgens Prince hoofdzakelijk het gevolg van verliezen op door hypotheken gedekte obligaties, de problemen op de kredietmarkt en de verslechtering van de situatie van consumentenkredieten. Citigroup verwacht een verlies te lijden van 1,3 miljard dollar op waardepapieren die zijn gedekt door risicovolle hypotheken en een verlies van 600 miljoen dollar met de handel in vastrentende obligaties als gevolg van de significante marktvolatiliteit en verstoring van de historische prijsverhoudingen. Daarnaast voorziet de zakenbank een afschrijving van 1,4 miljard dollar op aangegane financieringsverplichtingen.

De 27 lidstaten van de Europese Unie hebben in Luxemburg een compromis bereikt over een vrijmaking van de postdiensten vanaf 2011. Dat is uit diplomatieke bronnen vernomen. België onthield zich. De ministers bereikten een politiek akkoord over de liberalisering van de bedeling van zendingen onder vijftig gram. Traditionele monopolisten als De Post moeten vanaf januari 2011 dan ook rekening houden met concurrentie uit de private sector op deze markt. België koos in Luxemburg voor een onthouding. Een aantal lidstaten uit Centraal- en Oost-Europa krijgen twee jaar langer de tijd om zich voor te bereiden op de vrijmaking van de markt. Ook Griekenland en Luxemburg krijgen twee jaar uitstel. Over het onderwerp is sinds 1997 vergaderd. Vooral Frankrijk wilde het staatsmonopolie niet zomaar opgeven, uit vrees voor werkloosheid onder de 120.000 postbodes.

BBC Worldwide, de commerciële tak van de Britse televisiezender BBC, heeft de Australische reisboekenuitgever Lonely Planet overgenomen. De overnameprijs is niet bekendgemaakt. De oprichters van Lonely Planet, Maureen and Tony Wheeler, zullen nog wel een belang van 25 procent in het bedrijf houden. Het echtpaar Wheeler richtte Lonely Planet in 1972 op. Volgens hen biedt de overname het bedrijf meer zekerheid voor de toekomst. Lonely Planet geeft circa 500 reisgidsen uit, waaronder speciale uitgaven voor wielrijders en wandelaars. Het bedrijf richt zich tegenwoordig meer op een volwassener doelgroep, nadat het zich eerder had geconcentreerd op rugzaktoeristen en kampeerders. Volgens de BBC is de overname ‘positief voor het groeipotentieel’ van Lonely Planet en krijgt het zo ingang tot de wereldwijde content van de BBC.

Tegen eind 2009 zouden alle computers op de scholen in Rusland op het Open Source besturingssysteem Linux moeten draaien. Op die manier wil Rusland minder afhankelijk zijn van Microsoft en daarmee Amerika en ook het feit dat Linux software gratis legaal gebruikt en verspreidt mag worden. Op dit moment ligt Rusland zwaar onder vuur van de internationale gemeenschap, die het land verwijt te weinig op te treden tegen de in het land wijd verbreide illlegale software. Mogelijk is het feit dat de Russische overheid dan ook voor een deel van het gezeur over de illegale software af is, ook een reden om Linux op de Russische scholen in te voeren. Naar alle waarschijnlijkheid zal er wel een speciale eigen Russische Linux-variant in het leven worden geroepen. Ook in Macedonië gaat de overheid 180.000 computers binnen het onderwijs voorzien van het Linux-besturingssysteem.

Meer Nieuws