managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Mobiele televisie moet hindernissen overwinnen

Posted by managing21 on oktober 2nd, 2007

Tegen 2012 zullen er wereldwijd nagenoeg 120 miljoen gebruikers zijn van mobiele televisie. Op dit ogenblik zijn er amper 12 miljoen gebruikers. Dat blijkt uit een onderzoek van Juniper Research. De omzet van de sector zal over vijf jaar een bedrag genereren van 12 miljard dollar, tegenover 1,4 miljard dollar dit jaar. Maar de aanbieders blijven volgens de onderzoekers met een aantal hindernissen geconfronteerd, zowel technologisch als wettelijk.

Juniper Research stelt dat de Verenigde Staten in 2012 de belangrijkste markt voor mobiele televisie zullen zijn, gevolgd door Japan en Italië. Volgens de onderzoekers zal het aanbod streaming programma’s een steeds groter complement vormen voor de normale mobiele uitzendingen. Streaming zal vooral ten goede komen aan de long tail van programma’s die een minderheid van het kijkerspubliek aanspreken.

De inkomsten zullen vooral gegenereerd worden door abonnementen en pay-per-view. Reclame zal volgens de onderzoekers slechts voor supplementaire inkomsten zorgen. “Maar technologisch zullen nog een aantal standaarden moeten duidelijk afgelijnd worden,” stipt Juniper Research aan. Ook moeten fabrikanten ervoor zorgen dat mobiele apparaten zo snel mogelijk standaard uitgerust worden met technologie voor mobiele televisie.