managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vrouwen zijn betere leiders

Posted by managing21 on oktober 2nd, 2007

Bedrijven die veel vrouwen in de top hebben, maken meer winst dan ondernemingen die vrijwel uitsluitend door mannen worden gerund. Dat blijkt uit een onderzoek van Catalyst onder vijfhonderd grote Amerikaanse bedrijven. Ondernemingen met de relatief hoogste concentratie vrouwen in de top bleken een 53 procent hogere winst op hun aandelen te maken dan bedrijven met het laagste aantal vrouwen op managementsposities.

“Hoewel het onderzoek niet onbetwistbaar aantoont dat vrouwelijke managers de rechtstreekse oorzaak zijn van de betere financiële prestaties van bedrijven, zou het sterke verband tussen vrouwelijke directiefuncties en de winstgevendheid aanleiding zijn om in de bestuursraden van bedrijven het evenwicht tussen de geslachten te herschikken,” meent de zakenkrant Financial Times.

Vrouwen vertegenwoordigen meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking, maar vormen slechts 15 procent van alle bestuursleden van Amerikaanse bedrijven. Bij de vijfhonderd grootste bedrijven van de Verenigde Staten staan bovendien amper dertien vrouwen helemaal bovenaan in de hiërarchie. “Het is nochtans de diversiteit tussen de verschillende managers die tot goede resultaten leidt,” aldus Catalyst.

De Amerikaanse headhunter Russell Reynolds zegt echter dat de conclusies van Catalyst absurd zijn. “Bedrijven kijken niet naar geslacht of ras,” voert hij aan. “Zij willen gewoon de beste mensen. In het onderzoek hadden Exxon Mobil, General Electric en IBM het grootste aantal vrouwelijke topfuncties. Citigroup, Apple en General Motors hadden het minst aantal vrouwen in het topkader.