managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Traditionele televisie overleeft

Posted by managing21 on oktober 4th, 2007

Ondanks de nieuwe technieken, blijft de grote meerderheid van het televisiepubliek bij zijn traditionele kijkpatroon. Dat stelt het adviesbureau Bain & Company. Daarbij wordt opgemerkt dat over vijf jaar slechts twintig procent van het televisiekijken on demand zal gebeuren. Er zijn volgens het rapport bovendien weinig aanwijzingen dat het internet ten koste gaat van de televisie.

“De traditionele televisie zal in Europa nog wel even blijven bestaan,” aldus Bain & Company. “Er zijn vooralsnog bijvoorbeeld weinig aanwijzingen dat internetgebruik ten koste gaat van het televisiegebruik,” voeren de onderzoekers aan. “De gemiddelde televisie-kijktijd is meer dan 3,4 uur per dag. In de meeste Europese markten neemt dat kijkgedrag bovendien alleen nog maar toe.”

Rond 2012 zal volgens het adviesbureau slechts twintig procent van het televisiekijken on demand gebeuren zijn. Wel wordt aangestipt dat Europa snel richting een massamarkt voor nieuwe digitale videoplatforms en gebruik on demand gaat. “Door een combinatie van innovatie en technologische evolutie zullen de consumenten ongekende keuzes krijgen, wanneer het er om gaat wat ze waar en wanneer gaan bekijken,” aldus Bain & Company.

Op dit ogenblik vertegenwoordigt de Europese video contentmarkt volgens het rapport een omzet 123 miljard euro. Er wordt daarbij gewag gemaakt van een jaarlijkse groei met vier tot zes procent.