managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Panama steunt verbreding kanaal

Posted by managing21 on juli 15th, 2006

Het Nationaal Congres van het Centraal-Amerikaanse land Panama heeft formeel zijn goedkeuring gehecht aan de uitbreidingsplannen van het beroemde Panamakanaal. Dat moet immers aangepast worden aan de grotere capaciteit van de huidige wereldvloot. Het zou de grootste uitbreiding worden voor het kanaal, dat in 1914 voor de scheepvaart werd geopend. Het project zou een investering vergen van vijf miljard dollar. Het plan moet nog wel goedgekeurd worden door een referendum. Dat is gepland voor dit najaar. 

Het Panamakanaal is een belangrijke verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan, zodat schepen niet rond heet Zuid-Amerika moeten varen om aan de andere kant te komen. Maar sommige schepen zijn veel te breed geworden om door het kanaal te kunnen. Schepen die het kanaal nog wel kunnen gebruiken, worden geconfronteerd met ellenlange wachtfiles. Het kanaal verwerkt immers bijna vijf procent van de wereldhandel.

Uit peilingen blijkt dat de bevolking van Panama een voorstander is van de verbredingswerken. Voorstanders van het project stellen dat de verbreding absoluut nodig is voor de toekomst van het kanaal en voor de welvaart van het land. Critici stellen echter dat het afgewerkte project nog altijd niet zal voldoen aan de noden van de scheepvaart en het land in zware schulden zal doen wegzinken.

Het Panamakanaal wordt vooral gebruikt door schepen uit de Verenigde Staten, China, Japan en Chili. De werken bestaan uit de bouw van twee nieuwe sluizencomplexen, de uitdieping van bepaalde aanvoerroutes en het verbreden van een aantal trajecten. De maximum-capaciteit van het kanaal wordt nu gevormd door de zogenaamde Panamax-schepen, die 4.000 containers kunnen vervoeren. Ze passen amper in de sluizen, die ongeveer 35 meter breed zijn. Na de uitbreidingswerken zou het tachtig kilometer lang traject ook geschikt zijn voor de grote Post-Panamaxschepen.

De Panamese president Martin Torrijos wil de werken financieren door een verhoogde tol voor het gebruik van het kanaal en een lening van 2,3 miljard dollar van een private bank. Het Panama-kanaal realiseerde vorig jaar een omzet van 1,2 miljard dollar en werd gebruikt door 14.000 schepen. Panama nam het beheer van het kanaal over op 31 december 1999, toen de militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in het land werd afgesloten.