managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Outsourcing zucht onder zwakke dollar

Posted by managing21 on oktober 8th, 2007

De lage koers van de dollar brengt Indische offshore outsourcingsleveranciers in financiële problemen omdat zij hun medewerkers in rupees moeten betalen. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Forrester. De Indische outsourcingssector probeert de schade te beperken door de Amerikaanse opdrachtgevers over te halen om hogere tarieven toe te passen, maar daar blijken die niet echt op in te willen gaan.

Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar daalde de dollar zeven procent in waarde tegenover de Indische rupee. In totaal werd de dollar de afgelopen vijftien maanden vijftien procent minder waard. “Dat is slecht nieuws voor de Indische outsourcingssector,” aldus Forrester. “Die krijgt zestig tot tachtig procent van hun omzet in dollars uitbetaald, maar moet minstens vijftig procent van zijn kosten in rupees betalen.”

De Indische outsourcingbedrijven proberen met hun Amerikaanse opdrachtgevers te onderhandelen over hogere tarieven. Daar wordt echter weinig of niet op ingegaan. “Maar men zou er goed aan doen om toch meer te betalen,” aldus Forrester. “Anders zal de outsourcingsector vrijwel zeker zijn eigen kosten willen verlagen, onder meer door goedkopere medewerkers in te schakelen. Dat kan ten koste gaan van de kwaliteit.”