managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Breedband wordt vooral mobiel

Posted by managing21 on oktober 10th, 2007

In 2011 zullen er meer klanten zijn van mobiel breedbandinternet dan voor vaste lijnen. Dat blijkt uit een onderzoek van Informa Telecoms & Media. In het rapport wordt gesteld dat mobiel breedband nu al een belangrijke markt vormt, maar door technologische evoluties de volgende vijf jaar zal exploderen. Mobiel breedband zou in 2012 een omzet van 400 miljard dollar realiseren, ongeveer de helft van alle mobiele inkomsten.

“Tijdens de maand juni waren er wereldwijd al meer dan 200 commerciële mobiele breedbandnetwerken actief met in totaal meer dan 50 miljoen klanten,” aldus het magazine Telecoms.com. “In 2011 zullen er meer dan één miljard breedbandgebruikers zijn, waarvan de meerderheid gebruik zal maken van mobiele systemen.” Het meest populair zal volgens het onderzoek op dat ogenblik de HSPA-technologie zijn.

Het gaat met breedband volgens de onderzoekers dezelfde richting uit als met de telefonie. “Ook daar is er een duidelijke migratie vastgesteld van vaste lijnen naar mobiele toepassingen,” wordt er opgemerkt. “Deze overstap zal ook dit keer mogelijkheden bieden voor innovatieve en nieuwe spelers, die kunnen profiteren van de trage reactie van sommige traditionele aanbieders.

Op dit ogenblik is EV-DO de meest populaire mobiele breedbandtoepassing, maar zal over twee jaar voorbij gestoken worden door de HSPA-technologie.