managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

A-merken winnen terrein terug

Posted by managing21 on oktober 12th, 2007

A-merken kunnen terrein herwinnen tegenover de private labels door adverteren, innoveren en targeting. Dat is de conclusie van een artikel in het magazine Brandweek. Door dergelijke strategieën kunnen ze volgens het magazine voor een ommekeer zorgen en hun verloren marktaandeel weer inpalmen. Brandweek stelt dat deze A-merken ook financiële ruimte hebben om dergelijke projecten uit te werken.

“Uit een studie van Ipsos MORI blijkt dat 41 procent van de consumenten geregeld private label producten koopt,” aldus het magazine Brandweek. “In 1991 ging dat slechts op voor 12 procent van de consumenten. Zo is het merk Ol` Roy, een private label van de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart al drie jaar op rij het best verkochte merk hondenvoer van de Verenigde Staten.

Brandweek voert aan dat A-merken echter terrein trachten te herwinnen. “Ze adverteren meer, waardoor ze meer naambekendheid krijgen en ervoor zorgen dat de consumenten bij het merk positieve associaties krijgen,” aldus het magazine. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de bierbrouwers. “Het imago van biermerken is zo sterk dat nagenoeg niemand er aan denkt om bier van een private label te schenken.”

Het magazine voert aan dat A-merken ook de nodige financiële ruimte hebben om aan innovaties te werken, waardoor ze een bredere productfolio kunnen samenstellen. Bovendien maken ze ook gebruik van targeting, waarbij ze bepaalde doelgroepen aanspreken. “Zo stuurde Gilette stuurde een proefexemplaar van een scheermes naar jongens die op het punt stonden achttien jaar te worden,” aldus nog Brandweek.