managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Sepp Blatter wordt veilingmeester

Posted by managing21 on oktober 12th, 2007

Sepp Blatter, voorzitter van de Fédération Internationale de Football Association (FIFA), wil de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in de toekomst per opbod toewijzen. Het nieuwe systeem zou worden ingevoerd naar aanleiding van het wereldkampioenschap van 2018, waarvoor ook Nederland en België gezamenlijk een kandidatuur willen indienen. Op dit ogenblik geldt voor de toewijzing een beurtrol.

Aanleiding voor de manoeuvre van Sepp Blatter is de organisatie van het wereldkampioenschap in 2014, dat in Zuid-Amerika moet georganiseerd worden. Na het afhaken van Argentinië en Colombia is voor de organisatie van het evenement alleen nog Brazilië overgebleven. Op die manier wordt het onmogelijk om kandidaten – financieel en organisatorisch – tegen elkaar uit te spelen.

Sepp Blatter merkt tegenover BBC Sport op eraan te denken om de markt open te gooien. Het evenement werd tot nu toe om de beurt toegewezen aan een continent. In principe zou in 2018 Oceanië aan de beurt moeten zijn, maar Blatter is van oordeel dat er voldoende kandidaten moeten zijn om het wereldkampioenschap naar zich toe te halen. Dat betekent dat ook Europese landen in aanmerking komen.