managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Klacht tegen Pirates of the Caribbean

Posted by managing21 on juli 16th, 2006

Scenarioschrijver Royce Mathew heeft de Amerikaanse filmstudio Disney voor de rechter gedaagd omdat de filmmakers de ideeën voor de films van ‘Pirates of the Caribbean’ zouden hebben gestolen. Mathew beweert dat hij de gedetailleerde plannen voor een verhaal over een bovennatuurlijk piratenschip al in de jaren tachtig had ontworpen. Hij zou het scenario en de storyboards hebben neergelegd bij het Amerikaanse Copyright office. Disney zegt dat de aantijgingen nergens op slaan. 

Mathew eist van Disney een schadevergoeding voor het stelen van zijn ideeën. Hij wijst er daarbij ook op dat hij in zijn ontwerpen tevens de naam had vernoemd van de Black Pearl, zoals de boot ook in de film is genoemd. De scenarioschrijver eist ook een verbod op de merchandising rond de filmkarakters en andere commerciële projecten die het bedrijf heeft opgezet. Een bedrag dat Mathew eventueel zou willen eisen, werd niet genoemd.

De klacht is ook gericht tegen filmproducent Jerry Bruckheimer. Die beweert dat de originele Pirates-film, uitgekomen in 2003, gebaseerd was op een attractie van een pretpark. Bij Disney wordt echter gesteld dat de klacht van Mathew geen enkele grond heeft. De eerste Pirates-film haalde in de Verenigde Staten een omzet van 305 miljoen dollar. De nieuwste film, ‘Dead Man’s Chest’, haalde tijdens zijn openingsweekend in de Noord-Amerika inkomsten voor een bedrag van 135,6 miljoen dollar.